Top-10: hoogste opbrengsten op de veiling?

Het maken van Top-10-en is een populaire bezigheid op welke buitenlandse nieuwssite dan ook. En ook een bezigheid die door de lezers vaak zeer wordt gewaardeerd. Opvallend is dat de redacties er dan soms toch nog in slagen een top-10 te presenteren waarvan je denkt: waarom is die niet al honderd keer eerder gemaakt?
Zoals nu het geval is bij Time dat een top-10 presenteert met items die recordopbrengsten op veilingen hebben opgebracht. Om te voorkomen dat er alleen maar schilderijen te zien zijn (saai!), heeft het Amerikaanse weekblad een onderverdeling gemaakt in diverse soorten kunstwerken, als ze allemaal de naam kunst verdienen. Dit zijn enkele van de records:
-het duurste antiek: een bronzen beeld uit de Romeinse tijd - Artemis en het hert - bracht 28,6 miljoen dollar op, in 2007.
-het duurste schilderij: de eer gaat naar Pablo Picasso. In 2004 versloeg hij Vincent van Gogh, toen Jongen met een pijp door een anonieme koper werd gekocht voor 104,1 miljoen dollar.
-het duurste muziekinstrument: nee, geen Stradivari. Een 250 jaar oude viool gemaakt door Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarnieri - de kleinzoon van een leerling van Stradivari - bracht in 2007 3,9 miljoen dollar op.
-het duurste kledingstuk: ruim 1,2 miljoen dollar voor de jurk die Marilyn Monroe droeg toen ze de serenade Happy Birthday bracht aan president John F. Kennedy.
-de duurste haarlok: 115.000 dollar voor een stukje Elvis Presley.
Voor de foto's en de resterende vijf recordopbrengsten, zie de site van Time.

Bron(nen):   Time