Farmaceutische industrie vertrouwt op kanker

De grootste pillenfabriek ter wereld heeft 1.000 wetenschappers verzameld in een paar gebouwen op een uitstekende rots aan de Stille Oceaan. Ze doen maar een ding: zoeken naar kanker-pillen.
Pfizer werd rijk van bloeddrukverlagers, zoals het ooit Nederlandse Organon rijk werd van de pil. Maar er zullen nieuwe wonderpillen moeten worden uitgevonden om de winstgevendheid van de farmaceutische industrie op termijn op peil te houden. 
Pfizer en veel  van de andere grote bedrijven verwachten dat hun heil ligt bij kanker, schrijft The New York Times. Op dit moment lopen er trial tests in klinische studies (dat betekent dat er pillen worden uitgeprobeerd op levende mensen) voor 860 nieuwe drugsmedicijnen. Het gaat soms om medicijnen die weinig soelaas bieden.  Het gebruik van Tarceva, al toegelaten op de Amerikaanse markt, kost 3.500 dollar per maand en verlengt de levensverwachting van patiënten met alvleesklierkanker met een paar weken. Maar toch wordt het voorgeschreven en is het dus voor de industrie een succesvol medicijn.
Van dat soort medicijnen zullen er veel bijkomen, gezien de massale speurtocht van de industrie. Maar misschien zitten er bij de nieuwe medicijnen ook wel vondsten die niet alleen goed zijn voor de industrie, maar ook voor de patiënten.

Bron(nen):   New York Times