Verhelderende piramide: zo is de rijkdom op aarde verdeeld

Deze piramide is afkomstig van Credit Suisse en laat op verbluffend eenvoudige wijze zien hoe rijk de rijken zijn en hoe arm de armen. De rijkste 32 miljoen volwassen mensen op aarde, goed voor 0,7 procent van alle volwassenen, bezitten 41 procent van alle rijkdom. En aan de basis van de piramide staat tweederde van de mensheid, die met elkaar 3 procent van het vermogen bezitten

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. arjanvrh

  Het is pas interessant na correctie voor leeftijd. Zelfs bij een volledig egalitaire inkomensverdeling + 100% erfbelasting is de grafiek anders nog steeds een piramide.

  Vrijwel alle 18-jarigen zullen in de onderste balk zitten, en ook 18-jarige gemiddelde Afrikaan maakt inmiddels grote kans minimaal 1 tree te stijgen in zijn leven.

 2. Dead Silence

  Laat dit maar niet aan Rutte en Samson en vieze trui Spekman zien, want dan schieten ze hun broek vol van geldgeilheid.

  • Heldoppantoffels

   Nivellering in NL is ook volgens mij te extreem en dus dat ben ik echt wel met jou eens.
   Waar het hier om gaat is dat er een groepje mensen zo extreem rijk is en dat dit vaak ten koste gaat van een enorme groep arme mensen.

   Dezelfde stijl hanteren de grote bedrijven in de olie-industrie, zoveel mogelijk iedereen als een junkie aan de olie houden en innovatie blokkeren (desnoods met geweld)

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. RhodBerth

  Voor hoeveel % Is die bovenste groep verantwoordelijk voor de banen/het inkomen van de onderste groep?

  Enerzijds is het triest dat er mensen zo puissant rijk zijn terwijl anderen honger hebben. Aan de andere kant is het mooi dat er innovatieve mensen zijn die de economie enorm aanjagen en daardoor kansen geven aan de armeren.

  Het is een paradox. De rijksten zijn te rijk, maar dankzij diezelfde rijken zijn de armen minder arm.

  • Heldoppantoffels

   Voor hoeveel gelegaliseerde roof van rijkdom en moord is die bovenste groep verantwoordelijk?

   De paradox van jou “De rijksten zijn te rijk, maar dankzij diezelfde rijken zijn de armen minder arm” begrijp ik waarschijnlijk niet helemaal goed, leg eens uit? Ik was namelijk in de veronderstelling dat de extreem rijken praktisch geen belasting betalen, oftewel gelegaliseerde roof.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    De rijken zorgen voor de economische activiteiten waarbinnen de ‘armen’ geld kunnen verdienen. (en uiteraard is dat een beetje ongenuanceerd)

    Roof komt voor onder alle lagen van de samenleving. Er zijn rijken die roven, maar er zijn ook armen die roven. Er zijn goeie rijken en goeie armen. Gelukkig betalen de rijken in NL een rechtvaardig belastingtarief. In Amerika is het inderdaad schandalig hoe de rijken daar wegkomen.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Pffff in nederland vind ik de belasting wel wat pijnlijk hoog hoor. Dan steekt het dat er bedrijven zijn die €0,- belasting betalen en tegelijk wel gebruik maken van de infrastructuur ed. Ja ze brengen ook arbeid met zich mee, maar de beloning voor bedrijven is winst en die verhogen zij door allerlei gelegaliseerde kunstgrepen en belastingontwijking. (voor mij is dat gelijk aan belasting ontduiken maar dan legaal)

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Nu heb je het over de belasting voor bedrijven, dat is iets anders dan de belasting voor rijke personen.

      De belasting voor ‘gewone’ bedrijven is volgens mij prima. Alleen voor de zgn. brievenbus firma’s is die belasting laag.

      Ik sta daar dubbel in. Enerzijds moet iedereen belasting betalen, anderzijds, laat bedrijven maar veel geld verdienen en meer economische activiteiten ontplooien, en belast dan gewoon de aandeelhouders / eigenaars als zij hun winst verzilveren.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
 4. Karel Kritisch

  Zolang ze het eerlijk verdiend hebben en ze belasting betalen en het niet wegzetten in belastingparadijzen heb ik er geen problemen mee. Echter moeten lieden die over de ruggen van anderen en het milieu rijk worden en/of met hun vermogen belasting ontwijkend gedrag vertonen mogen van mij totaal onteigend worden. De samenleving moet zulke lieden hard corrigeren.

Reacties niet toegestaan