"De Euro op $1,50 is een ramp"

De president van Frankrijk is de eerste die het openlijk zegt. "De euro op 1,50 is een ramp voor de Europese economie en de Europese industrie," zegt Henri Guanono, naaste medewerker van president Sarkozy en op economisch terrein diens spreekbuis.
Dinsdag stond de euro al heel eventjes op die hoogte, om daarna weer een cent te verliezen, maar de dollar blijft stijgen. Het vervelendste aan die stijging vinden Europese politici dat met de daling van de dollar ook de Chinese yuan automatisch minder waard wordt. Want de Chinezen hebben hun Yuan vastgeklonken aan de dollar. En als de yuan goedkoop is, dan zijn Chinese spulletjes dat ook.
En omgekeerd: als de euro duur is, dan is de Europese export dat ook. En Europese regeringen kunnen de economie stimuleren wat ze willen, als de waardeontwikkeling van de munt tegen zit, maakt dat die hele stimulering ongedaan.
De politici aan beide zijden van de oceaan proberen de dollar omhoog te praten. Maar dat zal niet lukken. De tweede link leidt naar de plaats waar het Financieele Dagblad live de koers van de dollar bijhoudt. Om als bookmark te bewaren en af en toe eens te kijken het de euro en de dollar er voor staan.

 

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Dollarkoers