Dubai: angst voor meer dominostenen

Is Dubai de spreekwoordeljke kanarie in de kolenmijn?
Het is die angst die deze week voor een schokgolf zorgde in de financiële wereld. Beleggers zijn bang voor meer verborgen ‘schuldenbommen’, schrijft The New York Times, en ze kijken ongerust naar landen als Griekenland en zelfs Groot-Brittannië, die een zware schuldenlast met zich meedragen. Het begrotingstekort in beide landen bedraagt meer dan 12 procent van het BNP. 
De schuldenlast van Dubai is ook weer niet zo groot dat het financiële stelsel aan het wankelen kan worden gebracht. Dubai heeft een schuldenlast van 130 miljard dollar bij buitenlandse banken, waarvan de Britten veruit het grootste gedeelte (51 miljard)  voor hun rekening nemen.
Toch levert dit een andere zorg op. De toch al geplaagde Royal Bank of Scotland – inmiddels grotendeels in handen van de Britse overheid – is een van de banken die veel geld zou kunnen verliezen, evenals Barclays en HSBC.
The Wall Street Journal signaleert toenemende zorgen dat opkomende industrielanden als Rusland, Brazilië, Mexico en Turkije niet in staat zullen blijken aan al hun financiële verplichtingen te voldoen.
The Times (derde link) spreekt al van de Financiële Crisis deel 2.

Bron(nen):   The New York Times  The Wall Street Journal  The Times