Britse rijken vluchten voor hoge belasting

Het fenomeen is ook uit Nederland bekend: de fiscale vluchteling. Het was een ironische aanduiding voor de grote aantallen rijke Nederlanders die in België gingen wonen, om de hoge belastingen in eigen land te ontlopen. Dat de vluchtelingenstroom inmiddels is opgedroogd, is mede te danken aan de verlaging van het toptarief van de inkomstenbelasting tot 52 procent.
De Labour-regering in Groot-Brittannië is juist volop bezig de belastingen te verhogen, en zie daar: ook de fiscale vluchteling is weer terug. The Times meldt dat circa 10 ondernemers, topmanagers en andere rijken de benen nemen om het verhoogde maximumtarief voor de inkomstenbelasting (50 procent) te ontlopen.
Het aantal directeuren van Britse ondernemingen in de Britse belastingparadijzen Jersey, Guernsey en Isle of Man is afgelopen jaar met 500 toegenomen, tot 6.729. Ook het geregistreerde aantal Britse directeuren dat uitwijkt naar de Virgin-eilanden en naar Caribische eilanden is sterk gestegen.
De cijfers vergroten de kans aanzienlijk dat de belastingverhoging geen verlichting zal brengen voor het enorme begrotingstekort (179 miljard pond) en daarmee de kans dat ook de belastingen voor de middenklasse zullen worden verhoogd. Zie ook de tweede link.

Bron(nen):   The Times  Welingelichte Kringen