Euro-landen in ‘raszuivere schuldcrisis’

De landen van de euro-zone zijn het in het nieuwe jaar ingegaan met een raszuivere schuldencrisis. De helft van de 16 landen met de euro - waaronder Nederland - loopt volgens The Wall Street Journal groot risico dat de overheidsfinanciën onbeheersbaar worden.
Op een mooie interactieve kaart van de zakenkrant is te zien dat het toekomstperspetief voor onder meer Nederland tamelijk somber is. Europese regeringen moeten iets doen aan de oplopende staatschulden en de begrotingstekorten, maar tegelijkterijd moet worden voorkomen dat drastische bezuinigingen het economisch herstel in de kiem smoort.
Het overheidstekort in de eurozone liep op tot gemiddeld 6,4 procent en zal dit jaar naar verwachting uitkomen in de buurt van de 7 procent. Onder meer de Europese Centrale Bank heeft gewaarschuwd dat het uit de hand lopen van de overheidstekorten kan leiden tot een moeilijk beheersbare inflatie.
2010 wordt een belangrijk jaar voor de nog jonge euro. Bij de introductie van de nieuwe munt waarschuwden kritici dat het invoeren van monetaire eenheid zonder de realisering van een politieke eenheid, vragen om moeilijkheden is. Het kan regeringen aanzetten tot een laat-maar-waaien-beleid in de overtuiging dat andere landen het merendeel van de pijn zullen moeten opvangen. Griekenland - dat een begrotingstekort heeft van 12,7 procent, vier keer zoveel als het maximum dat ooit was afgesproken - is de eerste testcase.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  The Wall Street Journal