Waarom IJsland niet wil dokken

IJsland is op een ongekende manier onder druk gezet, met name door de Engelsen, om 6 miljard euro aan verloren spaargeld (Icesave) terug te betalen aan Nederlandse en Britse rekeninghouders. De Britten gingen zelfs zo ver de centrale bank en het ministerie van financiën van IJsland kortstondig op een lijst van terroristische organisaties te plaatsen.
De sociaal-democratische regering van het eiland is gezwicht voor de druk, maar de voormalige IJslandse centrale bankier Hannes Gissurarson begrijpt de onvrede van zijn landgenoten heel goed. In een opiniebijdrage in The Wall Street Journal legt Gissurarson uit waarom de bevolking van IJsland er niets voor voelt om te moeten bloeden voor de grootheidswaan van hun banken.
Allereerst: 6 miljard is de helft van het BNP van IJsland. Daarmee drukt de terugbetaling evenzwaar op de toekomst van het eiland als de herstelbetalingen die de Duitsers na WO I werd opgelegd.
Ten tweede: IJsland doet veel meer dan waartoe het verplicht is, en Wouter Bos heeft dat zelf min of meer toegegeven.
Ten slotte: De Britten hebben in hoge mate bijgedragen aan de ineenstorting van het IJslandse bankwezen. Zouden de Britten dan niet het probleem moeten oplossen dat ze zelf hebben veroorzaakt?

Bron(nen):   The Wall Street Journal