Banken niets geleerd (behalve dat anderen de rekening betalen)

De Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) vindt dat banken weer dezelfde soort ‘excessieve risico’s’ beginnen te nemen als die in de afgelopen jaren de crisis hebben veroorzaakt. ‘Financiële instellingen keren terug naar hetzelfde agressieve gedrag dat voor de crisis opgeld deed.’ 
De BIS, de bank die alle banken overziet, schrijft dit volgens de Financial Times in een uitnodiging aan bankiers om zondag in het Zwitserse Bazel te praten over hoe banken zich in de toekomst moeten gedragen teneinde een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. 
ING-baas Jan Hommen en centrale-bankpresident Nout Wellink zijn de enige bankiers uit de Benelux die zijn uitgenodigd. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt zich overigens niet te herkennen in de observaties van de BIS.Twintig bankiers van grote commerciële banken en twintig centrale bankiers en toezichthouders uit de hele wereld hebben ja gezegd tegen de vertrouwelijk uitnodiging komst.
Uitgerekend de twee banken die als eerste terugvielen in hun veel bekritiseerde praktijken van voor de crisis, Lloyd Blankfein van Goldman Sachs en Jamie Dimon van JPMorgan Chase, zullen geen gehoor geven aan de uitnodiging, schrijft De Volkskrant. De twee zijn van plan hunwerknemers bijna dezelfde torenhoge bonussen te verstrekken als voor de crisis.
Ook spreken de bankiers over de kredietverstrekking. Bedrijven zeggen dat ze nauwelijks nog geld van banken kunnen lenen.

Bron(nen):   De Tijd (Belgie)  Banking Times  Volkskrant