Genosse der Bosse

Kennen we hem nog? Op de cover van het blad Manager staat Gerhard Schröder, die pontificaal zijn Kanzler-Bonus uitbaat. Wij klagen weleens over Wim Kok, die tegenwoordig zijn gelden opstrijkt bij Shell en ING. Maar zo bruin als de oud-SPD-voorman Schröder ze bakt, worden ze in sociaal-democratische kringen nergens gebakken. 
De voormalige bondskanselier, die als Genosse der Bosse bekend stond en zijn politieke machtsbasis opbouwde in de VW-deelstaat Nedersaksen, staat tegenwoordig op de loonlijst bij Gazprom, de Russische energiemaatschappij van zijn goede ex-KGB-vriend Vladimir Poetin. Bij ieder ander zou zoiets hoogverraad worden genoemd. 
Politiek instinct kan Schröder overigens niet ontzegd worden. Hij begreep al in de zomer van 2002 dat het electoraal lonend kon zijn om tegen de oorlogsplannen van de Amerikaanse president verzet aan te tekenen, waardoor hij op het laatste moment zijn Kanzler-Bonus kon verzilveren. 
Inmiddels heeft de Nederlandse zusterpartij zulk electoraal stuntwerk ook ontdekt (zie het opblazen van Balkenende IV vanwege Uruzgan). Maar dat is dan wel minstens zeven jaar te laat. En van een premier-bonus kan Wouter Bos (anders dan Wim Kok) alleen maar dromen.

Bron(nen):   Manager