Oxfam: ‘Verschil tussen arm en rijk wordt groter door corona’

De rijkste duizend mensen zijn weer even rijk als voor de coronacrisis. Het armste kwart heeft vermoedelijk tien jaar nodig om weer op het oude welvaartsniveau te komen. Dat concludeert ontwikkelingsorganisatie Oxfam in zijn jaarlijkse rapport.

"De ongelijkheid nam de afgelopen jaren al zorgwekkend toe. Nu zie je dat dit het afgelopen jaar echt enorm versneld is", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, tegen de NOS. De extreme armoede is voor het eerst in tien jaar weer toegenomen. De tien rijkste mensen ter wereld zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis zelfs nog rijker geworden.

Oxfam hekelt ook de verdeling van de coronavaccins. "Rijke landen kopen soms zoveel vaccins op dat ze hun eigen bevolking wel 4 tot 5 keer kunnen inenten. Daardoor vissen arme landen achter het net", zegt Servaes.

Het kan tot 2023 duren voor ook armere landen hun bevolking kunnen inenten. "Hoe langer het duurt voordat je bevolking gevaccineerd is, hoe dieper de economische crisis is en hoe langer het duurt voordat je weer op de weg omhoog zit", aldus Servaes.

Bron(nen):   NOS