Daimler Benz vanwege corruptie aangeklaagd

Daimler Benz is door de Amerikaanse autoriteiten in staat van beschuldiging gesteld vanwege omkoopprakltijken op grote schaal. In een keur van landen heeft de Duitse autobouwer regeringsvertegenwoordigers smeergeld betaald. Het gaat om de periode tussen 1998 en 2008. Deze praktijken zijn niet alleen strafbaar in Duitsland, maar ook in de VS. Mercedes geeft de beschuldigingen ook min of meer toe. In 2005 waren er al eerdere berichten over dit soort betalingen. Het concern in Stuttgart zou 185 miljoen dollar willen betalen als schikking om een verder onderzoek af te kopen.
De lijst van landen is indrukwekkend. Genoemd worden China, Rusland, Egypte, Kroatië, Hongarije, Indonesië, Irak, Ivoorkust, Letland, Nigeria, Servië, Montenegro, Thailand, Turkije, Turkmenistan, Oezbekistan, en Vietnam. Ook EU-lid en lid van de eurozone Griekenland staat erbij.
Bij elke zwarte regerings-Mercedes die we in deze landen zien voorrijden, weten we nu hoe deze is gefinancierd. En de zwarte markt is natuurlijk veel groter, want het zijn niet alleen regeringsvertegenwoordigers die wat te verbergen hebben die graag Mercedes rijden.

Bron(nen):   Der Spiegel