Veel supermarkten op Eerste Kerstdag open

Wie op eerste kerstdag boodschappen wil halen, kan dit jaar op veel plekken terecht. Bijna honderd supermarkten zijn op die dag open, schrijft De Telegraaf,  veel andere winkels volgen een dag later. Twee jaar geleden zag dat er nog heel anders uit. Klanten van de Albert Heijn konden toen bij vijf vestigingen en een handvol stationswinkels terecht. Jumbo had acht filialen open. Nu openen ze samen meer dan negentig winkels, vooral in de Randstad en op stations. De supermarkten zeggen daarmee aan de wens van de klant tegemoet te komen. Volgens een woordvoerder van Jumbo is er „gewoon heel veel behoefte aan verse producten”. Volgens marktonderzoeker Joop Holla van brancheorganisatie GFK is klantvriendelijkheid echter niet de enige reden. „De omzetgroei in deze branche is erg beperkt.” Het gaat niet heel goed met supermarkten, zodat iedere manier om omzet toe te voegen wordt aangegrepen Andere winkels blijven op Eerste Kerstdag massaal dicht, maar dat geldt niet voor de dag erna. Voorheen waren het vooral de woonboulevards die massa's mensen trokken op Tweede Kerstdag. Afgelopen jaren kwamen daar al winkels in de binnensteden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij, maar ook Utrecht gaat nu overstag.

Bron(nen):   De Telegraaf      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik vind het belachelijk dat er supermarkten zijn die hun personeel verplichten op 1e Kerstdag te werken. Die dag is bij uitstek de dag dat wij Nederlanders ons koesteren in de traditie, in de warmte van ons gezin. Het is wat mij betreft onaanvaardbaar dat pappa, mamma, zoon of dochter dan bij AH of Jumbo de vakken staan bij te vullen, in plaats van gezellig aan tafel te zitten.

  Zo’n 1e Koopdag is nergens voor nodig: je doet je inkopen gewoon vóór de Kerst.

  Wij, consumenten, zouden de supermarkten moeten afstraffen door hen op 1e Kerstdag massaal te boycotten. Dan komt er snel een einde aan deze onzin.

  • lifeguard81

   volledig mee eens,

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Leyla Abdulla

   NIet iedereen viert Kerst, en eigen geloven,,rooster op iemand te forceren. Als iemand, ook, op het laatst moment iets nodig hebt, en kan met iedereen gebeuren- zullen ze heel dankbaar voor een open winkel in de buurt zal zijn. En hier zijn genoeg toeristen die geen familie hebben om alle zorgen voor boodschappen over te nemen- en ze moeten ook eten,en drinken- en restauranten zijn niet voor iedereen’s portmonee. Buiten West EU all ewinkels op feestdagen zijn open- mensen verstoppen zich niet in de huis voor 2 dagen. En wij hebben genoeg mensen die niets met Kerst hebben, en zal liever werken, en geld verdienen, in plaats van verplicht niet wrken.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Willem A. Woudstra

    Dan ga je toch fijn buiten West Europa wonen. Als je in Nederland woont pas je je maar aan aan de gewoonten van dit land. Ik heb persoonlijk niks met enige vorm van religie, maar twee dagen per jaar niet naar een winkel kunnen is geen wereldramp.

    (in antwoord op Leyla Abdulla)
 2. Prikker

  100 op de 5.500 supermarkten als ‘veel’ bestempelen is ook weer overdreven.
  Verder hoop ik dat het personeel zonder directe èn indirecte consequenties kan verkiezen om niet beschikbaar te zijn.
  Tot slot zie ik de noodzaak voor die opening vanuit consumentenoogpunt niet.

Reacties niet toegestaan