Van de werkgevers mogen de lonen omhoog

De werkgevers pleiten niet langer voor de nullijn. Ze willen maatwerk bij loonsverhogingen. Bij bedrijven en in bedrijfstakken waar het goed gaat en waar de winsten hoog zijn mogen de lonen omhoog. Dit blijkt uit een vertrouwelijk advies van de AWVN, de Algemene Werkgeversvereniging Nederland, dat in handen is van De Volkskrant. Tot nu toe leken de werkgeversverenigingen zich te keren tegen iedere loonsverhoging, maar dat blijkt dus niet (meer) het geval. 'In bedrijven waar het goed gaat is meer ruimte voor een structurele loonstijging dan in bedrijven waar het slecht gaat', schrijft de AWVN aan haar cao-onderhandelaars. Waar er weinig ruimte is voor loonsverhoging pleit de AWVN voor 'creatieve oplossingen'. Zo zouden de openingstijden van fabrieken of winkels kunnen worden verruimd, zonder toeslagen voor de werknemers. Extra vrije dagen voor ouderen, atv-dagen of bovenwettelijke vakantiedagen kunnen worden afgeschaft in ruil voor extra loon.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Anton van Haasteren

    Ze beginnen al aardig wanhopig te worden, werkgevers die uit zichzelf loonsverhoging aanbieden. Het moet niet gekker worden.
    Misschien moeten ze er over denken om de salarissen in de top een beetje te dimmen. Uiteindelijk gaat het om de winsten van bedrijven en niet om de salarissen van de werknemers.
    Hoe het dan moet als die winsten weer verdampen vertellen ze er niet bij.

Reacties niet toegestaan