Griekenland moet de euro wegdoen

Een groep Britse economen heeft de Griekse regering dringend geadviseerd uit de euro te stappen. Alleen dan kan het land zich ontworstelen aan de wurgende schuldencrisis en is er kans op overleving.
Binnen de eurozone is devaluatie niet mogelijk en dat nekt het land. Want hoe ging dat in vroegere jaren? Een land dat in economische zin de buurlanden niet kon bijbenen devalueerde zijn munt, werd zo goedkoper en op die manier was de kans groot dat de economie weer aantrok. 
In het geval van Griekenland zou dat bijvoorbeeld betekenen: Europeanen van elders kunnen (na devaluatie) opeens voor minder geld naar Griekenland met vakantie en wie weet gaan ze dat massaal doen. Daar wordt een land dan beter van, terwijl zoiets in de huidige omstandigheden (1 munt ) niet mogelijk is.
De Britse econoom Doug McWilliams berekende gisteren dat - na verlating van de eurozone - de nieuwe/oude Griekse munt zo'n 15 procent in waarde zou kelderen. 
Complicaties zijn er ook: de schuld van Griekenland aan andere Eurropese landen zou in een keer (in euro's berekend) een stuk hoger uitvallen. Bovendien zouden de gevolgen voor Duitse en Franse banken desastreus zijn, banken die op dit moment enorme leningen aan Griekenland hebben verstrekt.
Maar dat laatste is duidelijk niet de grootste zorg in Groot-Brittannië...

Bron(nen):   The Times