Remember the Titanic: de euro en de ijsberg

Het lijkt allemaal weer zonnig en oké, met Europa en de euro. Maar, schrijft Irwin Stelzer in de Wall Street Journal, wie dat denkt weet te weinig van ijsbergen: 6/7 deel zit onder water. En zoals de Titanic zich onkwetsbaar waande en er achter kwam dat dat niet terecht was, zo moet de proef voor Europa ook nog komen.
Want de fundamentele feiten zijn sinds de crisis van het voorjaar niet veranderd. Er is het 'noordelijke' euro-deel onder leiding van Duitsland, waar relatief sterke economieën er mede voor zorgen dat de euro sterk kan blijven.
En er is Club Med waarvoor de euro een bijna ondragelijke last is: een munt die de waarde heeft die past bij de moderne, productieve landen als Duitsland en Nederland, maar niet bij de veel zwakkere landen als Griekenland, Spanje en Italië. Dat verschil kon een aantal jaren worden gecamoufleerd met schulden. Maar nu die weg is afgesloten blijft de onevenwichtigheid. En - schrijft Stelzer - als die onevenwichtigheid niet wordt opgelost, dan zal de markt hem oplossen.
Dat is die ijsberg.

 

Bron(nen):   Wall Street Journal