Azië wordt steeds rijker

De Aziatische boom is niet tot stilstand te brengen. Ook na de kredietcrisis gaat de economische groei maar door - voor dit jaar wordt rekening gehouden met plus 8 procent.
De groei van de export neemt toe en ook de consumentenuitgaven laten een groei zien; meer en meer ontstaat er in Azië een consumenrende klasse die zo groot wordt dat dit op zich een factor van belang is geworden in een bloeiende economie. 
Voor dit jaar staat dus een (zojuist bijgestelde) groei van 8,2 procent in de boeken, een jaar geleden groeide de economie van heel Azië 5,4 procent. 
De Aziatische Ontwikkelingsbank die deze cijfers verstrekt, heeft meer dan 40 landen in de berekeningen meegeteld, van Kazachstan via Indonesië tot Afghanistan. 
De echte trekpaarden van de niet ophoudende welvaartsgroei zijn China en India. China mag dit jaar rekenen op een groei van 9,6 procent, India staat voor 8,5 procent geboekt. Zuid-Korea (6) en Taiwan (7,7) doen ook flink mee. Singapore troeft ieder ander land af met 14 procent groei. 
Voor 2011 wordt een economische goei voorzien van slechts 7,3 procent. Maar net als in 2010 kan het natuurlijk dat dit cijfer tussentijds moet worden herzien. In opwaartse richting.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung