En toen was de euro bijna kapot

Economie
door Admin
maandag, 11 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dit voorjaar is de euro van de ondergang gered, het was in de tijd dat Griekenland bijkans bezweek onder een grote schuldenlast en de eurozone in zwaar weer verkeerde. De Financial Times biedt vandaag een reconstructie en ging langs bij de hoofdrolspelers in en buiten Europa.
Het artikel beschrijft bijeenkomsten in Washington (bij het IMF, op de Canadese ambassade waar een aantal toppolitici en bankiers ijlings samenkwamen) en Brussel waar tenslotte de apotheose plaatsvond met alle Europese regeringsleiders samen. Eigenlijk waren er 3 problemen die als spaghatti in elkaar verstrengeld zaten: Griekenland was failliet, vooraanstaande Westeuropese (vooral Franse en Duitse) banken hadden voor 958 miljard dollar leningen in Griekenland, Spanje en Portugal uitstaan en binnen de EU was een schisma tussen de zeg maar puriteinse noordelingen en de Club Med-landen. Wat de Financial Times hier biedt, is hogeschooljournalistiek. Tony Barber, de auteur, sprak met de hoofdrolspelers (ministers, bankiers, topfunctionarissen) en schetst hoe de ontwikkelingen elkaar snel opvolgden met als slotclaus: de Brusselse Eurotop op 7, 8 en 9 mei.
Die maandag zouden de beurzen openen en het speculeren tegen de euro zou met volle kracht ter hand worden genomen, er moest dat weekend dus een akkoord komen.
Het werd een Brusselse krachtmeting van jewelste met aan de ene kant Angela Merkel (goed geholpen door J.P. Balkenende) en aan de andere kant Nicolas Sarkozy en de Zuideuropese landen, die een minder sobere oplossing voorstonden. Merkel c.s. hebben gewonnen en hoe dat is gegaan, vertelt de FT in geuren en kleuren. Must read.
Bron(nen): Financial Times