Rabo: huizenprijzen dalen 0,3 procent in 2014

Na jaren van prijsdalingen zullen koopwoningen in mei van dit jaar voor het eerst op jaarbasis weer in waarde gaan stijgen. In heel 2014 zullen de huizenprijzen echter nog met een kleine 0,3 procent zakken. Dat maakte Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, donderdag bekend in een kwartaalrapport over de woningmarkt.

De economen van de bank voorzien dat de groei in woningverkopen in de tweede helft van vorig jaar, dit jaar ,,voorzichtig doorzet.'' Dat betekent dat er in heel 2014 ongeveer 120.000 woningen van eigenaar verwisselen vergeleken met het dieptepunt van 110.000 in 2013. Vorig jaar daalde het aantal verkochte woningen ten opzichte van 2012 nog met 6 procent.

Rabobank wijst erop dat het aanbod van te koop staande woningen verder afneemt, waardoor ,,de onderhandelingspositie voor kopers iets minder sterk'' aan het worden is. ,,Dit is voor hen ongunstig, maar draagt wel bij aan prijsstabilisatie aangezien de onderhandelingspositie van aanbieders verbetert'', aldus de bank.

Een snelle stijging van de huizenprijzen is volgens de economen onwaarschijnlijk door een aantal factoren, waaronder de aangescherpte kredieteisen van banken. Vorig jaar daalde de prijzen van koopwoningen met gemiddeld 6,4 procent.