Waarom Amerikanen de belasting haten

Niemand vindt het leuk om belastingen te moeten betalen, maar Amerikanen hebben er een grondigere hekel aan dan wij in Europa. De afgelopen weken zijn er in de Amerikaanse media weer enorm veel discussies gevoerd of het in stand houden van de belastingvoordelen - een plan van voormalig president Bush - een goed idee is. De staat zit in de schulden en kan wel wat verlichting gebruiken. Anderen vinden dat lagere belastingen de beste manier zijn om de economie te stimuleren.
Wanneer Amerikanen over belastingen spreken gaat het zelden alleen om economische argumenten. De discussie of het gerechtvaardigd is van de staat om geld van je te vragen is ouder dan het land zelf. De belastingen in de VS zijn laag naar internationale standaarden, en het lijkt dat het gemeenschapsgeld goed besteed wordt: de wegen zijn prima onderhouden en politie en brandweer zijn er (meestal) wanneer je ze nodig hebt. Vanwaar dan die afkeer?
De haat tegen de belasting lijkt voor een groot deel voort te komen uit een algemene afkeer van de federale regering. Sommigen zeggen dat de haat tegen de belasting, die sterker is in de zuidelijke staten, komt van de afkeer van slavendrijvers en plantage-eigenaren die niet wilden dat de staat zich met hun zaakjes bemoeide. Maar tegenstanders van de slavernij weigerden juist ook vaak belasting te betalen als protest tegen de wantoestanden.
Conservatieve Republikeinen en aanhangers van de Tea Party zijn voor lagere belastingen, in alle omstandigheden. In de ogen van conservatieven zijn zowel de belastingen als de staatsschuld te hoog. De belastingen toch verlagen betekent bezuinigingen, net zoals in Europa.
Hoe nodig het ook is, die boodschap is bij niemand populair.

Bron(nen):   CNN