Leed in de lucht: pilotenoorlog op Schiphol

Er is  ruzie tussen piloten van Martinair en KLM. Martinair verdwijnt als passagiersmaatschappij en Martinairvliegers kunnen aan de slag bij KLM en Transavia, maar moeten dan onderaan de carriereladder beginnen, vinden de KLM-piloten. Onzin, vinden de Martinair-piloten.

Omdat Martinair komend jaar al haar passagiersvluchten staakt, is voor tachtig Martinairvliegers en 110 pursers en stewardessen geen werk meer bij de maatschappij, schrijft Het Parool. Zij moeten op zoek naar een andere baan binnen KLM-groep. Het moederbedrijf heeft eerder toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Werk lijkt er voldoende te zijn. KLM is van plan haar passagiersvluchten naar het Caribisch gebied - waar Martinair zich terugtrekt - flink op te voeren. Bovendien zijn er vacatures voor piloten bij dochter Transavia.

KLM-vliegers willen echter niet dat Martinairpiloten bij zo'n overstap hun dienstjaren behouden. Dat zou voor KLM-piloten betekenen dat ze de komende jaren steeds Martinairvliegers moeten laten voorgaan bij promoties en dat KLM'ers voor hetzelfde werk, minder zullen verdienen.

Bron(nen):   Parool