Griekse kredietwaardigheid fors omlaag: Grieken heel boos

Griekenland kreeg maandag een zware tegenslag te verwerken. De kredietbeoordelaars van Moody’s hebben de ‘credit rating’ van het land in één keer met drie stappen verlaagd. Het betekent dat dit euroland nu eenzelfde beoordeling krijgt als onder andere Wit-Rusland en Bolivia. En het betekent ook, constateert de Financial Times, dat de kans wel heel groot wordt dat beleggers moeten gaan meebetalen aan de oplossing van het Griekse probleem.

Ze zijn daarom boos in Athene. Het volk en ook de regering. ‘Deze downgrade is totaal ongerechtvaardigd en op een moment dat er grote onzekerheid is in de wereldeconomie onverantwoord’, zegt het ministerie van Financiën.
Het perspectief voor de Griekse economie is heel somber, temeer daar door de btw-verhogingen er vooralsnog niets terechtkomt van de beoogde verbetering van de concurrentiepositie.

De inflatie staat inmiddels op 5,2%, ruim het dubbele van het gemiddelde in de eurozone.

Een aantal analisten wijst op de timing van de downgrade. ‘Die is deze keer cruciaal’, zegt Karsten Linowsky van Credit Suisse tegen het Financieele Dagblad. ‘Omdat het midden in de discussie over versterking van het Europese beleid valt, kan dit het gevoel van urgentie versterken.’

Later deze week en nog eens eind maart bespreken Europese leiders hoe de crisis verder aan te pakken. Griekenland en Ierland lenen geld van de EU en het IMF om hun begroting rond te krijgen.
De downgrade van Griekenland raakte gisteren vooral Portugal.

Dat land ligt nog niet aan het Europese kredietinfuus, maar moet in de markt steeds hogere rentes betalen, ook gisteren weer. Het is de volgende patiënt.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)  Financial Times