Wat kan je doen als je hypotheek-rente omhoog gaat? Tips die geld opleveren

Economie
zaterdag, 30 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is onvermijdelijk dat de hypotheekrente de komende jaren fors zal stijgen. Een paar miljoen huishoudens gaan daardoor (veel) meer betalen. Is daaraan niks te doen? Het Financieele Dagblad geeft wat suggesties:
Er zijn mogelijkheden om de kosten te drukken. Maar dan moet de klant wel op tijd in actie komen. Veel huiseigenaren weten niet wanneer de rentevasteperiode op hun hypotheek precies afloopt. Zij laten zich verrassen door de brief die de hypotheekbank dan ‘ineens’ stuurt met daarin het voorstel voor de nieuwe rente en gaan daar dan maar mee akkoord.
Banken informeren hun klanten gemiddeld maar een maand van tevoren over hun nieuwe rentevoorstel, en sommigen doen dat zelfs nog dichter bij de einddatum.
‘Dan is het eigenlijk al te laat’, zegt VEH-woordvoerder Manon van Essen. ‘De voorwaarden van de eigen hypotheek uitpluizen, nagaan wat de rentes bij andere geldverstrekkers zijn, offertes aanvragen en een notaris regelen: dat krijg je niet in een paar weken geregeld.’ Een andere onderhandelingsmogelijkheid biedt de zogenaamde risico-opslag. Als een hypotheek hoger is dan de waarde van het huis kan de bank met extra rente het risico afdekken.
Maar een paar jaar later hoeft dat risico er er niet meer te zijn. Van Essen: ‘Als iemand een deel heeft afgelost is het risico al kleiner. En het gaat steeds over dalende huizenprijzen, maar als je over een langere periode kijkt dan is vaak nog steeds sprake van een waardestijging.
Dan is die risico-opslag al helemaal nergens meer voor nodig. Maar om dat uit te onderhandelen moet je wel goed beslagen ten ijs komen, dus met een WOZ-aanslag of een taxatie.’
Zie voor meer suggesties het Finaniceele Dagblad van vandaag (niet gratis online, wel te koop)