Economie en financiën, kort – maandag 30 mei

 Nieuwe ruzie bij de Nederlandsche Bank. Nu ook Apple gegijzeld door virus. Ook Ierland meer geld nodig. Hoe gaat het met Spanje & Italië?

  • Nu de directie van de Nederlandsche Bank is vervangen door buitenstaanders, die niets met de foute cultuur van Wellink van doen hadden ligt de Raad van Commissarissen onder vuur. Die heeft immers alles laten gebeuren. Dit jaar vervallen twee termijnen van zittende commissarissen. Volgend jaar vervallen er vier termijnen. De RvC zal weer old boys voordragen, verwacht het Financieel Dagblad, en De Jager zal eigen mensen benoemen. Ruzie. (FD)
  • Een van de voordelen van Apple was dat er amper virussen waren die de gebruikers belaagden. Nu er meer Macs komen worden Macs interessanter voor boeven. Het ergste virus rukt nu op. Dat installeert zich, meldt dat aan de gebruiker en zegt wat die moet moet betalen om er van af te komen. (Financial Times)
  • Ierland leek uit de problemen. Maar ook dat land zal de komende maanden extra miljarden nodig hebben uit Europa. De kapitaalmarkt wil de Ieren nog niets lenen en er is uiterlijk begin 2012 wel geld nodig.(FD)
  • Deze week moeten zowel Italië als Spanje geld lenen op de kapitaalmarkt. Italië vandaag, Spanje later deze week. Het zal een aanwijzing geven over de gevoelens van de markt over die twee landen. Zijn ze nu al de volgende of duurt dat nog even? (WSJ)