Dat Griekenland ten onder zou gaan was al in 2002 bekend

Wie sinds de invoering van de euro wel eens in Griekenland kwam zal het hebben gemerkt: duur geworden. De Grieken hadden moeten zweten om de toelatingseisen te halen en toen Griekenland eenmaal lid was gingen alle remmen los. En er waren Cassandra;s, de  Griekse waarzegger uit de oudheid, die precies voorspelde hoe het zou aflopen.
"Als we zo door gaan loopt het met Griekenland helemaal mis." Zei de baas van de Griekse centrale bank in 2002. "We leven op te grote voet, de munt devalueren kan niet meer, dus dit eindigt vreselijk."
"Griekenland staat er veel slechter voor dan Europa denkt," schreef een partijleider van de oppositie in 2004 in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "We vervalsen de boekhouding," voegde hij er heel feitelijk aan toe. Niemand reageerde, en toen hij twee jaar later zelf minister van financiën werd bracht hij het ambacht van vervalsen tot grote hoogte.
De Frankfurter Allgemeinde volgt het spoor terug en komt tot een simpele conclusie: niets van wat nu gebeurt is niet ruimschoots voorzien en voorspeld. De waarheid was alleen ongewenst. En nu onontkoombaar.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung