Nog een strohalm op weg naar Debtageddon

De blunderende Amerikaanse politiek heeft vannacht een laatste strohalmpje gegrepen om een histroisch drama te voorkomen.
Als het niet lukt wordt het draconisch. Blijven we de soldaten betalen? Of de bejaarden? Geen akkoord betekent dat alleen al de komende maand 45% van de uitgaven geschrapt moet worden als het plafond niet wordt verhoogd. En dat de wereld het vertrouwen in de VS nog verder verliest.
Kiest de Amerikaanse minister van financiën, Timothy Geithner, voor het betalen van staatspensioenen, de gezondheidszorg voor ouderen en armen, toeleveranciers van defensie, werkloosheidsuitkeringen en rente op overheidsschuld, dan is het geld op. Er is dan niets over voor salarissen van militairen, veteranenuitkeringen, ambtenarensalarissen, voedselbonnen, belastingteruggaven, onderwijs en een waslijst aan andere verplichtingen
Omdat niemand de verantwoordelijkheid wil krijgen voor zo’n adhoc sanering in overheidsuitgaven, zal er uiteindelijk een akkoord volgen, was tot voor kort de gedachte. Maar dat vertrouwen slinkt snel, nu de deadline van 2 augustus nadert. De aandelenmarkten staan al de hele week onder druk en kortlopend schuldpapier van de VS dat op 4 augustus afloopt ging in de uitverkoop. Beleggers kiezen het zekere voor het onzekere en willen er niet op gokken of ze hun geld wel terugkrijgen.