Hogeropgeleiden langer dan ooit op zoek naar eerste baan

Op dit moment is 7 procent van de hogeropgeleiden anderhalf jaar na afstuderen nog werkloos, in 2008 was dat maar 2 procent. Dat blijkt uit het onderzoek Studie en Werk 2014 van Elsevier onder 6.000 HBO'ers en academici. Een vast contract is slechts voor weinigen weggelegd. Had in 2008 de helft van de afgestudeerden binnen twee jaar een vaste baan, nu is dat nog maar een derde. Verder blijven salarissen van hoogopgeleide starters al jaren achter bij de inflatie. Studiekeuze speelt een cruciale rol bij het vinden van een baan. Niet heel verrassend blijken technische en ict-opleidingen de beste optie voor wie snel aan de slag wil. Ook financiële opleidingen zijn kansrijk. Basisartsen zijn gemiddeld 9 maanden op zoek naar werk. Maar vooral pas afgestudeerden in de creatieve sector en de hulpverlening komen lastig aan de bak. Niet voor niets zegt bijna een kwart van de hoogopgeleiden spijt te hebben van hun opleidingskeuze. Vooral starters die een talenstudie of toerisme-opleiding hebben gedaan, zouden nu iets anders kiezen. Ook sluiten opleidingen minder goed aan op een baan dan vroeger. Dit komt onder andere door dat universiteiten en hogescholen nieuwe hip klinkende opleidingen starten, die weinig perspectief bieden op een baan.

Bron(nen):   Elsevier      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  “Dit komt onder andere door dat universiteiten en hogescholen nieuwe hip klinkende opleidingen starten, die weinig perspectief bieden op een baan.”, Juist en dat moet stoppen. Onmiddellijk.

  • Pietje_Precies

   ik snap die ouders ook niet dat wanneer Marietje thuiskomt en zegt dat ze overweegt “Communicatie” te gaan studeren, dat dan ook gaat gebeuren….

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Oh_Oh_SarCastro

    Omdat de ouders zelf waarschijnlijk sociologie of iets dergelijks hebben gestudeerd. 20 jaar geleden maakte het niet uit wat voor papiertje je had. Zolang het maar WO was had je al een voorsprong.

    (in antwoord op Pietje_Precies)

Reacties niet toegestaan