De Jager: "Angela, doe het niet, die eurobonds, ze zijn pervers"

"Eurobonds lossen de crisis niet op. Je kunt de schuldencrisis niet oplossen door de schuld in een andere vorm te gieten. je kunt hem alleen oplossen met minder schulden." Jan Kees de Jager gebruikt Der Spiegel om de Duitse regering nog eens op te roepen vooral niet te zwichten voor de druk van de markt, van academici en van steeds meer politici om de euro te redden door schuldpapieren uit te geven, die niet van een land zijn, maar van de hele Eurozone.
Logisch dat De jager tegen is: lenen zou voor Nederland veel duurder worden. "Eurobonds nemen alle druk bij de probleemlanden weg om hun leven te beteren. Het heeft een perverse werking. De probleemlanden gaan minder rente betalen. Dat zal aanmoedigen om te gaan lenen in plaats van te gaan sparen. Dat noem ik pervers."
Merkel en Sarkozy zetten vorige week de deur naar Eurobonds op een kier: van De Jager mag die deur potdicht.
Soepeler toont hij zich als het gaat om de omvang van het noodfonds: dat mag best meer worden dan de 440 miljard die er nu in zit. Meteen verdubbelen, zoals menigeen bepleit, gaat De Jager te ver. Maar gaandeweg verdubbelen vindt hij geen probleem.
Een meerderheid in de 2e kamer vindt dat overigens wel een probleem, maar vermoedelijk lezen die Der Spiegel niet.

Het interview met De Jager staat in de geprinte versie van Der Spiegel, die vanaf maandag te koop is.

Bij de foto: het eerste grote optreden van Jan Kees de Jager was als vervanger van Wouter Bos (zwangerschapsverlof) bij de G20. Belangwekkendste gebeurtenis toen: hij ging languit over de te gladde vloer van het Witte Huis.