Ook Duitsland gaat moeilijk doen over steunfonds euro

Duitsland werpt een nieuw obstakel op voor de verlening van noodhulp aan eurolanden. Het Duitse parlement zal voortaan moeten instemmen met een noodpakket voordat de regering in Brussel akkoord kan gaan. En gezien de groeiende weerzin in Duitsland tegen de steun en de euro is dat geen formaliteit.
Bondskanselier Angela Merkel stuurde woensdag een wetsvoorstel naar de Bondsdag, het Duitse parlement, waarin een uitbreiding van de taken van het noodfonds is geregeld. Ze laat daarin de besluitvormingsprocedure over noodhulp bewust open, schrijft het FD.

Veel keus had Merkel niet. Zelfs binnen haar eigen kabinet zijn tegenstanders van haar euro-aanpak. Door deze stap wint ze tijd, maar krijgt ze er wel een probleem bij.
Tot nu toe was Finland het enige land waar het parlement directe zeggenschap heeft over het noodfonds. Vanuit het Duitse parlement kwam vorige week de roep om meer invloed op de inzet van het noodfonds van €440 miljard.
En met de zeggenschap van het parlement zijn de handen van Merkel voortaan gebonden: het mag niet steeds maar meer geld blijven kosten.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)