Griekenland faalt opnieuw: heel veel Grieken betalen 0 (nul) belasting

De inspecteurs moeten beoordelen of Griekenland recht heeft op een nieuwe tranche van de noodlening van 111 miljard euro. En nu, vlak voor in heel Europa de lichten op groen moeten worden gezet, blijkt dat de Grieken er weer een chaos van hebben gemaakt, en hun doelstellingen die waren afgesproken niet hebben gehaald. Zo zijn er nog steeds gebieden in Griekenland waar niemand ook maar een cent belasting betaalt. En restuarants weigeren BTW te rekenen en af te dragen, meldt de Financial Times. En daardoor blijft de belastingopbrengst (logisch) achter bij de afspraken

De delegatieleiders van de trojka hebben woensdag en donderdag ‘behoorlijk pittige gesprekken’ gevoerd met minister van financiën Evangelos Venizelos, schrijft  het FD. De Griek stelt dat hij weinig kan doen aan de tegenvallers omdat die veroorzaakt zouden zijn door de recessie, die zwaarder uitpakt dan verwacht.
De inspecteurs geloven daar niets van en rekenen voor  dat de problemen met de Griekse overheidsfinanciën slechts voor een klein deel te wijten zijn aan de economische krimp. De Griekse regering slaagt er nog steeds niet in om meer belastingen binnen te halen. Uit regionale statistieken blijkt dat sommige belastingkantoren al enige tijd geen enkele aangifte afhandelen.
De regering slaagt er maar niet in deze weigerachtige belastinginspecteurs aan te pakken.

Normaliter zou de trojka zijn inspectie vandaag hebben afgerond, maar de inspecteurs hebben zeker nog een tot twee weken nodig om hun resultaten te kunnen presenteren.
De eurolanden hebben net toegezegd dat Griekenland een nieuwe lening krijgt en deze maand moeten alle parlementen daarmee instemmen. Bovendien moeten banken beslissen of ze meedoen aan een bijdrage voor Griekenland.
Dit bericht gaat daarbij niet helpen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)  Financial Times (betaald)