Vetorecht voor de Bondsdag en de doodsteek voor de euro

Woensdag kan het zijn afgelopen met Europa: dan besluit het Duitse Bundesverfassungsgericht of de Duitse grondwet de redding van andere landen überhaupt toestaat. Zo nee, dan is het gebeurd.
Maar dat is niet de laatste Duitse klip. Eind september moet de Bondsdag het reddingspakket voor Griekenland goedkeuren. In principe heeft de coalitie een meerderheid, maar er zijn al dissidenten en het is nog geen eind september. 
Wat duidelijk is, is dat de Bondsdag in ruil voor instemming meer zeggenschap voor de toekomst vraagt. De meerderheid in het Duitse parlement wil het instemmingsrecht bij iedere uitbreiding van het reddingsfonds, en bij iedere toekenning aan een kwakkelend land.
Dat is voor de redding van de euro mogelijk een grotere bedreiging dan de belastingfraude van de Grieken. De houding van Finland, het enige land waar het parlement nu al moet instemmen met betalingen aan andere landen, laat zien wat er gebeurt als het parlement zeggenschap heeft.
Finland laat al zien, en Duitsland zal laten zien dat Europa, en het redden van de euro niet goed samengaan met democratie.

En dan raakt Merkel vandaag bij twee deelstaatverkiezingen nog wat meer van haar macht kwijt. Europa zou gebaat zijn bij een krachtig vastberaden Duitsland. Maar dat is er even niet.

Bron(nen):   Die Welt