Jaarlijks werken 600.000 Chinezen zich dood

De Chinese Li Jianhua heeft zichzelf letterlijk dood gewerkt. 26 jaar lang ploeterde hij van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat als banktoezichthouder voor de 'goede zaak'. Hij wilde nog voor de zon opkwam een rapport af maken, maar hij kreeg een hartaanval en overleed. Zijn vrouw wist niet eens hoe ze het bedrijf kon bereiken. Ze had nog geen telefoonnummer van zijn afdeling. In China is een overwerk-epidemie gaande. Werken tot je er bij neer valt is doodnormaal. Volgens de China Youth Daily sterven er elk jaar 600.000 mensen aan de gevolgen van overwerk. 60 procent van de werknemers klokt meer dan de toegestane twee uur overwerk per dag. In Japan speelt het probleem al veel langer. De overheid erkent daar overwerk als doodsoorzaak, karoshi genaamd. Karoshi omvat overlijden door onder meer een hartaanval, beroerte of hersenbloeding. In 2012 compenseerde de Japanse overheid 813 gezinnen, die konden aantonen dat er een link was tussen overwerk en overlijden. Dat was inclusief 93 zelfmoorden. Er is nu een wet aangenomen die oproept tot meer onderzoek, preventieprogramma's en het inrichten van helpdesks. In China zijn ze nog niet zover. De doorgeschoten loyaliteit van werknemers komt voort uit een streven naar welvaart en de oude communistische overtuiging dat de gemeenschap belangrijker is dan het individu. Daarnaast genieten ze niet zoals de fabrieksarbeiders de bescherming van een vakbond. Ze hebben ook hogere rekeningen te betalen dan arbeiders. Andere reden is dat door de een kindpolitiek een generatie is ontstaan die in haar eentje voor de ouders moet zorgen.

Bron(nen):   Businessweek      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zmirlap

  Achja, robotjes slijten ook!

 2. FritsB

  Dat is cynisch berekend een kwart procent van de bevolking dat zich opoffert voor het welzijn van het vaderland. Hadden we niet net WO 1 en 2 herdacht?

  • Peter

   Die moet daar nog komen. En wij gaan weer terug naar voor de oorlog. Arbeidsrechten worden weer verpletterd en werkgevers hebben nog altijd maling aan werknemers.

   Dat komt omdat de regering stil is blijven staan in de jaren 50 vdve.
   Men denkt nog steeds dat het goed gaat in nederland en dat we een welvaart hebben.
   Maar die is allang weggespoeld.
   De wereld verandert voortdurend.
   Ja, natuurlijk de bevolking is stil blijven staan en we moeten snel hervormen.
   Maar ze vervormen alleen maar.
   Er is geen ekonomie meer die is vakkundig de nek omgedraaid.
   Allang wordt er niet meer geïnvesteerd.
   Er is geen onderhoud meer dus de boel stort in elkaar.
   In andere landen is dat proces allang gaande, maar dat mag men hier niet weten.
   Brussel gaat onvermoeibaar verder alle rechten af te pakken en zichzelf alles toe te eigenen.
   Alles voor de elite. Ze krijgen ook alles. Ook alle ellende.
   Na het zoet komt het zuur ook voor hun. Gratis. Helemaal voor niks. Maar wel zelf om gevraagd. Grote chaos. Er is straks niks meer te besturen.

   (in antwoord op FritsB)
 3. ikookeven

  Wanneer komen mensen voor zichzelf op?

  • Peter

   Zou dat nut hebben ? De rijken weten de boel zo te saboteren dat als je alleen staat of met een paar dat je heel erg zwak staat. En met geld kan je iemand tot andere gedachten brengen. Goedschiks of kwaadschiks. Geld doet nog steeds wonderen. Heel veel mensen nemen zwijggeld aan en doen werk die niet (echt) gezond is. Mensen worden nog steeds bang gemaakt en bonden hebben nooit echt bestaan.
   Ik ben nu alleen nog lid van de vakbond omdat ze een goede deal met een zorgverzekeraar hebben.
   Maar eigenlijk had dat ook niet gehoeven als je echt wat te kiezen had.
   De meeste mensen zijn ook nog steeds bang voor hun eigen hachje en ook meelopers.

   (in antwoord op ikookeven)

Reacties niet toegestaan