Italië gaat Europa het ravijn in sleuren (Update: record rente)

De zorgen over de verdere escalatie van de schuldencrisis zweepten de rente op Italiaanse staatsleningen dinsdag opnieuw op. Het verschil tussen het rendement op Italiaanse obligaties en Duits staatspapier liep daarbij op tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.Dat laat zien dat de politieke leiders denken het europrobleem te hebben opgelost maar dat de mensen die er toe doen, de geldschieters van de arme landen, het daarmee niet eens zijn.
Italië heeft nog een paar weken om een list te verzinnen. Daarna zal het land niet meer zelf in staat zijn de schulden te financieren. En dan? Italië is too big to safe: de 1.900 miljard euro schulden van de derde economie van Europa kunnen niet worden opgekocht door Duitsland, Nederland en Finland. Die paar weken gaat Italië niet benutten: het enige wat de regering Berlusconi bezig houdt is overleven.
En wat er dan gebeurt? Niemand die het weet. Het kan meevallen als zo'n groot land er aan gaat, maar waarschijnlijker is dat het leidt tot een crisis die we nooit meer zullen vergeten.

Bron(nen):   Wall Street Journal