Duitse rente extreem laag, in Zwitserland zelfs negatief

Economie
woensdag, 09 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Beleggers smeken in het huidige klimaat bijna om hun geld aan Berlijn toe te vertrouwen. De Duitse schatkist kon maandag tegen een historisch lage rente van 0,08 % schuldpapier op 6 maanden slijten. Het contrast is enorm. Terwijl Italië zijn schuldpapier nauwelijks nog aan de straatstenen kwijt raakt, staan beleggers te dringen om hun geld in veilige Duitse Bunds te parkeren.
Bij de veiling van Duits schuldpapier op zes maanden namen beleggers vrede met 0,08 % rendement, een diepterecord. De Duitse schatkist haalde met de veiling 3,8 miljard euro op, de beleggersvraag beliep 8,3 miljard euro. In Zwitserland moet je geld meenemen om te mogen beleggen en wel 0,1%, dit betaal je voor de onzekerheid in de euro
De toestand is een paar weken later alleen nog dramatischer geworden. Op de secundaire markt is de Italiaanse zesmaandsrente tot een record van 5,54 % opgelopen. Het is nog maar de vraag of Italië donderdag de geplande veiling van schatkistpapier laat doorgaan, gelet op de kopersstaking.
Bron(nen): De Tijd