Sancties kunnen Rusland in een recessie doen belanden

De EU ondersteund door Obama gaat Rusland nog zwaardere economische sancties opleggen. Met de sancties wordt Rusland de toegang ontzegd tot kapitaalmarkten en tot technologie op het gebied van defensie en energie. Dat kan de toch al kwakkelende Russische economie volgens de Amerikaanse bank Morgan Stanley nog voor het eind van het jaar in een recessie brengen. De economische groei in Rusland vertraagde naar een half procent in het eerste kwartaal, de werkloosheid is opgelopen naar meer dan vijf procent en de inflatie bedraagt zo'n zeven procent. Sinds de vliegramp vorige week is de belangrijkste Russische beursindex met 7 procent gedaald. Investeerders mijden nog meer dan eerder het land. Russische bedrijven, banken en staatsbedrijven hebben het komende jaar vele miljarden nodig om hun schuldenlast te kunnen financieren. Dat geld moeten ze nu zien te vinden in het eigen land of in Azië. Maar zonder Amerikaanse dollars wordt het lastig. Daarnaast zullen consumenten door de onzekerheid over de positie van Rusland in de wereld en de opgelegde sancties hun hand op de knip houden. Tezamen komt dit het Russische BNP bepaald niet ten goede en moet het land volgens de Amerikaanse bank ernstig rekening houden met een aanstaande recessie. Al ontkent 's werelds zevende economie graag dat de sancties effect hebben, dat hebben ze wel degelijk.  

Bron(nen):   Businessweek      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. reageermeneer

    Rusland kan gewoon de gaskraan dichtdraaien, wat dan?

  2. Vogelbeest

    Ga ervoor! We geven Putin al meer als 10 jaar de kans om beschaafd mee te praten, maar hij is in de koude oorlog blijven hangen. Militair gezien is zijn enige “kracht” dat hij doden zowel aan eigen kant als aan de andere kant probleemloos onder het tapijt veegt. Terwijl wij al problemen hebben met doden bij de vijand, dus zeker bij ons.

    Economisch daarentegen zijn wij de wereldmacht en is zijn enige kracht de grondstoffen. Die grondstoffen kunnen we ook elders kopen.

    Putin gedraagt zich al veel te lang als een stier in een porcelijnkast. Laat het hem maar eens voelen.

Reacties niet toegestaan