Crisis in vastgoed wordt derde crisis, denkt de Nederlandsche Bank

Economie
vrijdag, 03 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De financiële sector wacht een nieuwe crisis. Na de kredietcrisis en het Europese schuldenprobleem dreigt de vastgoedsector de bedrijfstak te destabiliseren. Dat zegt Jan Sijbrand in zijn eerste interview (met het FD) als directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn veel te veel kantoren en veel te veel winkels. Die zijn allemaal met schulden beladen en dat gaat fout. Naast banken hebben verzekeraars en pensioenfondsen miljarden euro’s uitstaan in commercieel vastgoed.
Sijbrand noemt het zijn eerste zorg dat er snel een juiste waardering komt van commercieel vastgoed en dat er snel zicht is op wie wat heeft. ‘Zolang er twijfels zijn over de waardering, is er geen vertrouwen in de markt en zullen financiers of beleggers zich niet melden voor financiering van banken. Daardoor zeuren de problemen onnodig lang door’, zegt hij met een verwijzing naar de lessen uit de krediet- en de schuldencrisis.
Omdat er nauwelijks handel is, zijn de prijzen niet neerwaarts aangepast. Zo probeerde vastgoedbelegger Uni-Invest eind vorig jaar vergeefs zijn noodlijdende kantorenportefeuille te verkopen. Zelfs een korting van 40% kon beleggers niet verleiden. Sijbrand noemt de oprichting van een zogeheten ‘bad bank’, waar slechte vastgoedportefeuilles in worden gestald, ‘één van de instrumenten in onze gereedschapkist’.