Bestaansrecht Private Banking twijfelachtig

Na een decennium van beroerde beleggingsresultaten wordt het eens tijd om de balans op te maken. Althans, dat denkt Marc Vijver van The Index People, een vermogensbeheerder die zich heeft gespecialiseerd in het beleggen in indexfondsen. Volgens Vijver hebben de Private Banks zich de laatste decennia heerlijk kunnen volvreten aan hun onwetende klanten. Beleggers zijn kuddedieren, die allemaal denken de markt te kunnen verslaan of ergens een 'mannetje' (lees: private banker of vermogensbeheerder) weten te vinden die voor hun de superrendementen kan behalen. Niet dus. De bankiers die over uw vermogen waken, denken volgens Vijver eerst aan het eigen gewin voordat ze hun klanten bedienen. 'Uw bankier staat niet aan uw kant, maar lijnrecht tegenover u'. Daar is het steeds dunner wordende zakelijke model van de bankiers al vele jaren op gebaseerd.
De aantoonbaar zwakke prestaties van private bankers worden met veel mooie woorden, copieuze lunches, concerten en klassieke autoraces gladgestreken, maar de waarheid van de hoge kosten en de vele slechte beleggingen worden er niet minder om.
De meeste rijken doen het anders. Die hebben al lang in de gaten dat private bankers van twee walletjes eten en hebben eigen adviseurs in dienst.

Bron(nen):   Follow the Money  The Index People