5 fouten die boodschappen duurder maken

Economie
zondag, 06 november 2022 om 7:14
170961717 m
Dat de prijzen stijgen is een feit. Maar je hebt zelf wel enige invloed op hoe hoog je kassabon wordt, zegt Budgetcoach Sara Van Wesebeeck tegen HLN.
Ze noemt 5 vermijdbare fouten.
  1. Je bukt te weinig. De producten waar de supermarkt het meest op verdient staan op ooghoogte. Kijk eens wat lager, dat kan behoorlijk schelen
  2. Je gebruikt de zelfscankassa niet. Het is verstandig om dat wel te doen. Je loopt geen risico op vergissingen in je nadeel en je ziet de prijzen van de artikelen langskomen. Dat maakt je de volgende keer alerter.
  3. Je kijkt maar naar één prijs. “We gooien te vaak zomaar dingen in onze winkelkar zonder de prijs per kilo, per liter of per stuk te bekijken. Dat is jammer, want je zult merken dat prijzen van gelijkaardige artikelen echt kunnen verschillen. Ga niet blind af op het bedrag op de verpakking, bekijk altijd de prijs per gewichtseenheid of per stuk. Vaak zijn die in kleine lettertjes vermeld, een leesbril kan dan handig zijn.”
  4. Je trapt in 2+1 of andere kortingsacties. Vaak zitten er addertjes onder het kortingsgras. Zo kan de basisprijs verhoogd zijn bij aanbiedingen als 2 + 1 gratis. "De tandpasta mag dan veertig procent afgeprijsd zijn, je doet geen voordeel als die tandpasta van een A-merk is die dubbel zo duur is als je gebruikelijke merk. Een voorraadje aanleggen is goed, zolang je een buffer van drie maanden loon hebt aangelegd. Want wat heb je aan drie flessen ketchup als je op het einde van de maand je gasrekening niet kunt betalen?”
  5. Je bent een snob. Veel mensen zijn ‘food snobs’ en trekken hun neus op voor huismerken “want die zijn sowieso minder lekker”. Telkens blijkt uit blinde test dat huismerken goed scoren.
Bron(nen): HLN