Wat Obama moet doen om te winnen: 4-tips

De economische boodschap van president Obama luidt "we zijn op de goede weg" en dat de Amerikanen hem meer tijd moet gunnen. Maar die boodschap houdt niet stand als de economie opeens tot stilstand komt, schrijft de Amerikaanse econoom en voormalig minister van arbeid Robert Reich in The Guardian. Hij vindt het de hoogste tijd dat Obama met een "duidelijke en  moedige strategie" komt. Een die contrasteert met de harde bezuinigingsmaatregelen die Europa in een recessie doet belanden.
Reich biedt Obama een 4-punten-plan:

1. Bel de banken om hypotheken te veranderen voor huiseigenaren die door de vastgoedzeepbel zijn getroffen. Dreig met herstellen van divisies tussen commerciële en zakenbanken - en breek met de grootste banken, als ze zich niet willen schikken.

2. Dring de oplopende benzineprijs terug door het intoomhouden van oliespeculatie op Wall Street, die hebben de prijzen tot bijna 1 dollar per gallon opgedreven.

3. Stel werkgelegenheid boven bezuinigingen, en zorg ervoor dat Amerika het weet. "Stel een veto in op alle bezuinigingen, net zolang totdat de werkloosheid is gedaald met 5%."

4. Maak duidelijk dat de economische ongelijkheid het herstel de nek omdraait. Als er zoveel geld naar de rijksten gaat "ontbreekt het de middenklasse aan koopkracht om de economie op te poken."
Lees Reichs column hier

Bron(nen):   The Guardian