‘H&M gebruikt slavenarbeid van jonge meisjes’

Als je iets koopt bij H&M kan het zijn gemaakt met behulp van Indiase meisjes die in slavernij werken. Het Zweedse kledingconcern H&M plaatst namelijk orders bij kledingfabrieken in Bangladesh die stof inkopen bij een Indiase spinnerij waar jonge werkneemsters van hun vrijheid worden beroofd. Dit stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een rapport dat vandaag verschijnt. De Volkskrant bericht daarover. H&M erkent de problemen. 'We overwegen de spinnerij op de zwarte lijst te zetten', zegt een woordvoerder. 'Dit betekent dat H&M eist dat onze producenten bij deze spinnerij geen stof meer inkopen voor H&M-kleding.' Ook het Britse warenhuis Primark en de Nederlandse kledingketen C&A kopen stof in bij verdachte Indiase spinnerijen.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  we overwegen ….hahahahaha tuurlijk, echt waar.

  • vandehoedenderand

   Ah, waarschijnlijk doen ze dat wel. Om vervolgens naar de volgende slavenspinnerij uit te wijken.

   Lieden kunnen hier verder wel verontwaardigd over zijn. Maar als ze dit niet doen worden de kekke sweatertjes dubbel zo duur. Gaat men daar weer over klagen. Neemt niet weg dat het extreem fout is natuurlijk die kinderslavernij. Maar ja, India is nu eenmaal één van de koplopers op dat gebied.

   http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/10/17/this-map-shows-where-the-worlds-30-million-slaves-live-there-are-60000-in-the-u-s/

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Idd, de lijst is eindeloos
    http://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2011/apr/28/sweatshops-supplying-high-street-brands

    Gap, Next and M&S in new sweatshop scandal
    Indian workers are paid just 25p an hour and forced to work overtime in factories used by some of Britain’s best-known high street stores

    23 Brands Caught In Sweatshop Scandals
    Everyone from J. Crew to Victoria’s Secret to the Kardashian empire. If you don’t shop at one of these stores, you probably know someone who does.
    http://www.buzzfeed.com/alexrees/23-brands-caught-in-sweatshop-scandals

    (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Pietje_Precies

    Waarom moeten wij de wereld eigenlijk opvoeden? Weten ze in India niet zelf best hoe met elkaar om te gaan. Daar lopen ook intelligente mensen rond en die vinden het blijkbaar geen urgent probleem dat dit in hun land gebeurt. Wat moeten die kinderen eigenlijk gaan doen als ze straks ontslagen worden? Ik vind het een beetje aanmatigend dat wij menen te weten wat het beste is voor die kinderen. Ja, waardeloze omstandigheden volgens Westerse normen, maar wel een dak boven je hoofden vreten op de plank. Die zijn daar meer bezig met overleven dan zich druk te maken over hun rechten….Laat India op zijn eigen tempo evolueren.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • vandehoedenderand

     Ik zeg nergens dat wij dat moeten doen. Integendeel. Inmiddels is het wel duidelijk dat een groot deel van de wereld niet zit te wachten op Westerse normen en waarden. Prima, moeten ze zelf weten. Maar dat maakt het voor mij persoonlijk niet minder afschuwelijk dat er kinderslavernij bestaat.

     En ontslagen? Slaven worden niet ontslagen… Wat denkt u? Dat ze een ontslagvergoeding krijgen of zo? De omstandigheden zijn verder niet zomaar waardeloos. Dat is een understatement. Als je als kind 20 uur per dag moet werken alleen om te kunnen overleven, is dat de hel op aarde.

     Verder presenteert India zich als grootste democratie ter wereld, terwijl er honderden miljoenen onaanraakbaar zijn. Dat is natuurlijk hypocriet.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Divert

     We hoeven de wereld niet op te voeden. We zouden kunnen beginnen met deze mensen (die in straatarme landen wonen en simpelweg geen keus hebben) een eerlijke beloning te geven voor hun werk. Mensen 20 uur per dag laten werken voor een beloning die net genoeg is om niet dood te gaan is gewoon slavernij.
     En wij mogen er wel prat op gaan de slavernij 150 jaar geleden afgeschaft te hebben, op deze manier doen we er nog steeds aan mee, alleen met een zetbaasje ertussen.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Windows 8

     Kinderen, beste Pietje….moeten genieten van hun jeugd, zorgeloos opgroeien en vooral …naar school.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Divert

   Het is precies wat de klant wil. Goedkope meuk. En het boeit niet welke kinderhanden er aan hebben gezeten. Ga maar eens kijken naar de taferelen als er weer ergens een Primark wordt geopend. Dranghekken om de meute in goede banen te leiden en de eerste ligt al om 5 ‘s ochtends uur voor de deur.
   Triest maar waar.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. Guest

  Geil.

 3. Meneer Dick

  India is in de eerste plaats de schuldige.

Reacties niet toegestaan