‘Kinderopvang staat het water aan de lippen’

De kinderopvang ziet zich in het voortbestaan bedreigd. Sinds 2011 maken er zo’n 100.000 kinderen minder gebruik van kinderopvangorganisaties. Door reorganisaties, fusies, faillissementen en ontslagen staat de sector het water aan de lippen. Dit blijkt uit een maandag te publiceren rapport van Brancheorganisatie Kinderopvang.

De branche draagt de sporen van de bezuinigingen van de rijksoverheid op de kinderopvangtoeslag en de toenemende werkloosheid onder ouders met jonge kinderen. Vorig jaar ging een recordaantal van 98 instellingen failliet. Marktleider Estro Groep ging dit jaar kopje onder. Volgens voorzitter Mariëlle Rompa is de sector aan het eind van de mogelijkheden om de teruggang op te vangen.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meneer Dick

  Werknemers, die kinderen nemen, moeten zelf hun eigen probleem en zonder subsidie oplossen.

  • marianne martens

   uw aviater is duidelijk, u kraamt aperte onzin uit. Stel dat voor iedereen alle toeslagen en subsidies worden afgeschaft dan zou het wel eens een samenleving kunnen worden waar de dinosaurissen een flinke paniekaanval van zouden krijgen dan worden we zover in de tijd weggesmeten dat we we die gekkie groepen in Amerika gaan volgen, geen belasting, geen ziektekosten. Waanzinnig. Gaat ook zo goed daar. Zie vooral de trottoirs, stoepranden, huizen, grasvelden, zo goed onderhouden, zo fijn, zo mooi. Zelfs die Mottenballen sterren boulevard in Hollywood is lelijk. Zo maar even een voorbeeld waar we in ieder geval geen voorbeeld aan zouden moeten nemen.

   (in antwoord op Meneer Dick)
   • Windows 8

    toch heeft hij hier gelijk. Als ik een auto koop krijg ik toch ook geen subsiedies? Waarom dan wel als ik voor een kind kies?
    En wie betaalt die subsidies ? Juist , de mensen die , al dan niet bewust, géén kids nemen.

    (in antwoord op marianne martens)
 2. catchit64

  Met dank aan de politiek van de afgelopen jaren hebben we alles wat was opgebouwd naar de knoppen geholpen.
  Een stabiele economie dankzij grootheidswaanzin van ministers met een té groot ego volledig ten gronde gericht, de zorg naar de eeuwige jachtvelden verbannen, één blatende allochtoon gelijk geven en daarmee een discussie starten over een traditie waarbij nog nooit iemand heeft stil gestaan dat het niet goed zou zijn en ga zo maar door.

  Terugdraaien gaat niet meer maar wat meer terug naar onze roots kan wel.

  • marianne martens

   inderdaad met dank aan de Politiek met zijn luchtkastelen en zo ouders heeft verleid met de toeslagen voor ouders, zodat ouders kunnen gaan werken en nu heeft dezelfde Politieke Kaste weer een flip- over over zich zelf gehangen met de ” walgelijke: kreten, buren helpen, mantelzorgers inzetten, vrijwilligers het werk laten doen van professionals. Participatie zal wel modern zijn maar het is een woord wat in de bureaucratie, die geen zelfregulering kent, thuishoort, niet in een mensen -maatschappij. Al de genoemde groepen zijn al 10- tallen jaren al bezig. Wij, de burgers worden of zijn slaven geworden van een weerzinwekkend systeem met ondoordachte politici in een slecht vormgegeven EU.

   (in antwoord op catchit64)
 3. IwanovKapotjeplov

  Dat er toeslagen zijn voor kinderopvang is niet zozeer het probleem. Dat probleem zit in de veel te ruime regelingen uit het recente verleden, waarbij alles compleet vergoed werd. Dit soort sinterklaasregelingen laat de zaak altijd ontsporen. Daar kwam nog eens bij dat alles via schimmige bureautjes moest lopen die torenhoge rekeningen schreven. Geen probleem, want alles werd toch vergoed. Zoiets is gedoemd ten onder te gaan.

  De overheid heeft onderzoek gedaan naar de kosten die gemaakt werden voor elke FTE die werd mogelijik gemaakt door de gratis kinderopvang. Toen kwam men op een torenhoog bedrag uit IIRC meer dan een ton! De realisatie dat het compleet uit de hand was gelopen kwam snel, en daarmee ging het mes in de veel te riante regelingen. De hele kinderopvangbranche had zich echter gebaseerd op de riante sinterklaasregeling en heeft dus nu forse problemen.

Reacties niet toegestaan