Een derde van de Spanjaarden verdient minder dan 753 euro per maand

Het leven is nog altijd niet makkelijk in Spanje. Sinds het begin van de crisis zijn de lonen enorm gedaald. Bijna de helft van de Spaanse werknemers moet rondkomen van duizend euro per maand. En een derde verdient zelfs nog minder dan het minimumloon van 753 euro per maand. Ter vergelijking: het Nederlandse minimumloon is 1495 euro. Voor de crisis was het minimumloon in Spanje nog een stuk hoger, namelijk duizend euro. Vooral jongeren verdienen weinig. Bijna drie kwart van de jongeren tussen 18 en 25 jaar zijn ‘seiscientoseurista’ ofwel mensen die tussen de 600 en 700 euro per maand verdienen. In de leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar ligt het percentage op 38 procent. Het gemiddelde salaris in Spanje bedraagt 1.342 euro per maand en is 1,4 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Slechts één land in West-Europa heeft nog een lager minimumloon: de slechtst betaalden in Portugal verdienen 565 euro per maand.  

Bron(nen):   De Standaard       

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Dus? Laten we met z’n allen proberen onszelf op een hoger niveau te tillen en niet zo druk te maken over de rest van de wereld. Je lost het niet op en het kost een hoop geld en is slecht voor je humeur. Iets minder sociaal bevalt mij prima.

  • Dead Silence

   Hoe wil je dat bereiken. Degenen die naar een hoger niveau willen worden onthoofd en zij die denken dat het zomaar kan hebben de capaciteiten niet.

   (in antwoord op catchit64)
 2. Meneer Dick

  Alweer is bewezen, dat het Nederlandse minimumloon veel en veel en veel te hoog is. Het Nederlandse minimumloon hoort net zo laag te zijn als het Spaanse minimumloon. Dan is hier geen werkloosheid meer.

 3. Vogelbeest

  Het viel me begin dit jaar in Spanje op dat je een fles water voor 20 cent kan kopen. Wijn vanaf 0,80. Ik heb heel wat mee naar huis genomen wat minder als 2,- per fles kostte en qua smaak vergelijkbaar was met iets waar ik hier bij de jumbo 7,- voor kwijt ben. Kilootje kalkoen voor 5,-.
  Als boodschappen goedkoper zijn maakt een lager minimumloon niet zoveel uit. Dat noemen we gewoon een lagere levensstandaard.

  • Volledig

   De huren in de grote steden in Spanje zijn ook nog eens wat lager dan in Nederland. Tel uit je winst.

   – sarcasme

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. marianne martens

  giro 555 instellen.

Reacties niet toegestaan