Banken zijn over 20 jaar ‘IT-fabrieken’

De bankenwereld gaat de komende 20 jaar drastisch veranderen, verwachten deskundigen. Bijna alle bankzaken gaan in de toekomst digitaal. Er komen nauwelijks nog mensen aan te pas. 'Banken worden IT-fabrieken', zegt Gerard van Hees, vakbondsbestuurder bij FNV Finance tegen Nu.nl. De eerste signalen daarvan zijn al zichtbaar. Deze week kondigden ABN Amro en ING aan de komende jaren duizenden mensen te ontslaan, omdat hun werk voortaan door de computer kan worden gedaan. Bij de Rabobank verdwijnen zelfs 9.200 banen. Tegelijkertijd investeren ING en ABN Amro respectievelijk 200 miljoen en 150 miljoen euro in automatisering van IT-systemen. Arnoud Boot, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, is kritisch. 'De manier waarop banken zijn ingericht, staat haaks op de toekomst. De macht van de banken verdwijnt helemaal. Consumenten creëren een eigen platform waarmee ze producten aanschaffen. Je kunt het een beetje vergelijken met vergelijkingssites van verzekeringen, aanbieders spelen daarbij een ondergeschikte rol'. René Frijters, directeur van online bank Knab, denkt dat de digitalisering snel gaat. 'Binnen een jaar sluit je een hypotheek bij je bank af zonder dat er een medewerker aan te pas komt. Dat kun je eigenlijk al geen innovatie meer noemen'. Gerard van Hees: 'Je kunt er niet omheen, er zijn steeds minder bankmedewerkers nodig. Daarom is het belangrijk dat werknemers worden omgeschoold'.

Bron(nen):   Nu      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Ze doen maar. De laatste keer dat iemand bij een bank mijn vraag fatsoenlijk kon beantwoorden is 28 jaar geleden. Ik was toen 12.

  2. Burgermans

    Lijkt mij een uitstekende ontwikkeling. Bankiers hebben er een puinhoop van gemaakt.

  3. Johnny

    Dan zitten we nog steeds met alle rooie cijfers gecreëerd door de banken. Als we dan toch digitaal gaan dan wat mij betreft liever via Bitcoin

Reacties niet toegestaan