De inwoners van Moskou redden wat er te redden valt

Alles wordt duurder in Moskou. Gisteren moest er zo'n 100 roebel betaald worden voor een euro. De Moskovieten doen er alles aan om te redden wat er te redden valt. Vakanties worden afgezegd, spaarrekeningen nog snel in euro's omgewisseld en dure aankopen worden alsnog gedaan. Zolang het nog kan, of in sommige gevallen als een vorm van belegging, schrijft Olaf Koens in de Volkskrant. Want de prijzen stijgen snel. IKEA kondigde vorige week aan de prijzen op donderdag te verhogen. Tot diep in de nacht staan er nu lange rijen bij de kassa's van de drie filialen in Moskou, die hun openingstijden al hebben verruimd. Euroset, Rusland's grootste verkoper van mobiele telefoons, laat weten dat de prijzen de komende tijd 30 tot 50 procent gaan stijgen. 'We hebben alles al 10 procent duurder gemaakt', legt een woordvoerder uit. 'Maar als de roebel in waarde halveert kunnen wij niet achterblijven.' De wisselkantoren hebben nieuwe borden aangeschaft. De koers van de roebel past er niet meer op. Eentje heeft besloten binnenkort dicht te gaan. 'Wat denk je, als de koers zo omhoog gaat, gaan we er allemaal aan', zegt een anonieme medewerker in stadsblad Afisha. Websites waarop de koers van de roebel realtime te volgen is, kunnen het niet meer aan. Op een van de websites schrijven de makers: 'Onze servers kunnen de tarieven niet bijbenen. Maar dat is allemaal niet zo belangrijk meer.'

Bron(nen):   Volkskrant      

45 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Glorix

    De oorlogshitsers in het Westen kennen het gezegde “een kat in het nauw maakt rare sprongen” kennelijk niet. Geschiedenislessen hebben ze ook nooit gehad, want als er 1 ding duidelijk is, dan is het wel dat het Russische volk zich als 1 man schaart achter hun land zodra ze bedreigd worden. Russen zijn gewend aan ontberingen en dat zal nooit een reden voor ze zijn om toe te geven aan de vijand. Maak je borst maar nat mensen, Amerika en de EU sturen het Westen richting een oorlog en zoals wederom de geschiedenis leert, is dat een efficiënte manier om een financiele crisis op te lossen nietwaar ? Niets goedkoper dan ongeinformeerd mensenvlees..

    • Burgermans

      Laat ons niet lachen. Glorix. Rusland is de Oekraïne binnengevallen, niet het Westen. Rusland heeft de Krim wederrechtelijk geannexeerd, niet het Westen. Rusland heeft de MH17 neergehaald, niet het Westen. Rusland heeft de vrije pers verboden, niet het Westen. Rusland voert oorlog tegen zijn buurlanden, niet het Westen. Rusland is een maffiacratie, niet het Westen.
      Als de geschiedenis ons één ding leert is het dat Russische regimes alleen veranderen als het volk honger heeft.

      (in antwoord op Glorix)
      • Paulraw

        Zo is het maar net Burgermans.
        Rusland heeft via zijn proxy’s Irak ,Libië en Syrië aangevallen en terroristen vast in het zadel geholpen die zich nu tegen ons keren),heeft zich opgedrongen tot aan de Russische grens via een proxy regime in Kiev(incl Oekraïense ministers die ven snel uit Rusland werden ingevlogen en voor de vorm snel een Oekraïens paspoort kregen,http://www.nujij.nl/politiek/oekraine-vs-investment-banker-wordt-de-nieuwe.30379819.lynkx)
        Rusland heeft de Taliban in het zadel geholpen die nu schoolkinderen opblazen.Natuurlijk want Russen die zijn niet oprecht.Kijk hoe de Russische buitenlandadviseur de religie van de vrede steunt om de conflicten op te poken.Zelfs god wordt erbij gehaald.
        https://www.youtube.com/watch?v=kYvO3qAlyTg
        En dan te bedenken dat deze adviseur een van de hoofdadviseurs van de huidige Russische president is.
        Het is een schande .
        Het is maar goed dat het er in de wereld zo makkelijk zwart-wit bijligt.

        (in antwoord op Burgermans)
        • Burgermans

          Poetin is een boef, dat kun je niet ontkennen. Zijn grote voorbeeld is Stalin, die meer mensen vermoord heeft dan Hitler.

          (in antwoord op Paulraw)
          • Paulraw

            Dat ontken ik ook niet ,maar het ligt niet zo zwart wit met goed en kwaad ,zie ook mijn aanvullingen bij mijn eerdere reactie.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            Zo zwart-wit ligt het wel: Poetin is ideologisch gezien een nationaal-socialist, zijn buitenlandpolitiek is dezelfde als die van Hitler. Je kunt veel van Rutte zeggen maar in hij is moreel gezien wel een fatsoenlijk mens, Poetin is dat zeker niet.

            (in antwoord op Paulraw)
      • AT

        Ben het met je eens, mag ik ook wel eens schrijven.

        (in antwoord op Burgermans)
      • Hector

        informeer u eens kritisch in plaats van de propaganda van de main stream media op te lepelen:
        http://johnpilger.com/articles/war-by-media-and-the-triumph-of-propaganda/

        (in antwoord op Burgermans)
      • ernie

        dat Rusland een maffiacratie is ben ik met je eens, maar “niet het westen” is gelul: ons staatshoofd Wallem Allesbrander drinkt lustig pilsjes met Poetin, zijn neukbeest is de dochter van een bewezen mensenrechtenschender, zijn Opa vroeg in WO2 aan de Duitschers of ie stadhouder van NL kon worden… moet ik doorgaan?

        (in antwoord op Burgermans)
        • Karel Kritisch

          Er zit een banaan in je oor, Ernie.

          (in antwoord op ernie)
        • Burgermans

          Dat zijn geen misdaden. Poetin pleegt echter wel misdaden en heeft intussen vele duizenden mensen vermoord.

          (in antwoord op ernie)
          • ernie

            inderdaad: het is geen misdaad als je Hitler vraagt of je stadhouder van Nederland mag worden. en is het is ook geen misdaad als je geen afstand neemt van je vader die heeft meegewerkt aan de verdwijning van minstens 30.000 mensen. Maar het zegt wel iets over het hout waar je uit bent gesneden… en dat is imho niet zoveel anders als dat van Poetin. en daarom ga je er lustig een pilsje meedrinken.
            O ja Hitler heeft nimmer eigenhandig een Jood vermoord en Poetin ook niet… zo kun je de geschiedenis aardig naar je hand zetten. Poetin een misdadiger? Dan weet ik er nog wel een paar dichterbij. Oranje enzo – zoek eens uit wat die familie precies heeft uitgevreten dan wel mee heeft gecollaboreerd, maar ze hebben nooit eigenhandig iemand vermoord natuurlijk, maar toch even ‘maffioos’ als hun vriendjes.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            Zijne Majesteit is natuurlijk niet verantwoordelijk te houden voor de overigens onbewezen misdaden van zijn grootvader laat staan van zijn schoonvader. Ik durf te wedden dat er onder uw uw voorouders ook verkrachters en moordenaars voorkomen.

            (in antwoord op ernie)
          • ernie

            voor zover bekend (en onderzocht!) zitten er geen verkrachters en moordenaars onder mijn voorouders (Wat had je ook al weer geweg? Stort je de winst ff op mijn bankrekening?)
            En ik houd hem er niet voor verantwoordelijk maar constateer alleen dat het interessant is (en wetenschappelijk historisch uitgezocht en bewezen zowel van Bernhard sr. als van Zorreguieta) dat hij/zij er geen afstand van neemt. De zuster van Max heeft in het openbaar verklaard dat ze het verafschuwt dat Papa in de regering van Videla heeft meegedaan, er afstand van neemt, maar dat het haar vader blijft. Kijk: dát noem ik straight. Max en Wallem Allesbrander ontkennen van alles terwijl er heus genoeg bewijs op tafel ligt. Kwestie van kennis nemen – google ff voor je weer reageert! Bernhard was lid van de SS en heeft nooit zijn lidmaatschap opgezegd. Werkte (als spion?) voor IG Farben dat oa ZYklon B produceerde. Ook prof. Cees Fasseur bericht over B’s lidmaatschap van de NSDAP sinds 1933 en het feit dat het oorlogskabinet dat wist, maar het vermoedelijk niet aan Wilhelmina liet weten.
            Over de misdaden van het Videla regime hoeven we het niet te hebben toch? Of gooit Poetin ook al tienduizenden in de Zwarte Zee?
            Burger: ik heb je hoog, maar je zit nu wel naast het potje te plassen. ff oogjes opendoen!

            (in antwoord op Burgermans)
      • harrr

        Het annexeren van de krim was een logische reactie op de provocaties van het westen .
        Niet dat ik het ermee goedpraat, maar oorzaak en gevolg

        (in antwoord op Burgermans)
        • Burgermans

          Welke provocaties? De steunbetuigingen van Van Balen en Verhofstad? Dat lijkt me dan wel een heel overtrokken reactie.
          Het annexeren van de Krim en de Donbas heeft mijns inziens een heel andere oorzaak: de Blut und Boden-politiek van Verenigd Rusland teneinde alle Russen te verenigen in één Rijk onder één Aanvoerder. Poetin denkt echt dat hij Rusland het recht heeft om andere volkeren te knechten, net als zijn voorbeeld Stalin.

          (in antwoord op harrr)
  2. vandehoedenderand

    Goed bezig, Putin.

    • Paulraw

      Ja Twan
      De familie Biden wil aan de slag in de gasbusiness en dan lopen er van die lastige Ruslandknuffelaars in de weg.

      An obscure
      private Ukrainian natural gas company has been hiring friends and family of Secretary of State John Kerry and Vice President Joe Biden, while seeking to influence Congress When Vice President Joe Biden’s son, R. Hunter Biden, joined the board of a private Ukrainian oil and natural gas company this spring, he explained his new job as a legal one, disconnected from any effort to influence the Obama Administration. In apress release, the younger Biden boasted of his abilities on issues like improving corporate transparency.

      http://time.com/2964493/ukraine-joe-biden-son-hunter-burisma/

      ´Vice President Joe Biden’s weekend trip to support Ukraine’s
      fragile democracy comes soon after his youngest son was hired by a
      private Ukrainian company that promotes energy independence from Moscow.
      But the timing of his hiring is politically awkward for the administration’s efforts to shore up Ukraine’s pro-Western government, and poses potential complications from Burisma’s growing energy interests and the background of Hunter Biden’s new boss, Zlochevskyi.

      At least two oil and natural gas fields leased by subsidiaries of Burisma
      are in Ukrainian territories where pro-Russian sentiments remain
      strong, according to government and media releases, independent energy maps and Burisma’s website.´

      http://www.washingtontimes.com/news/2014/jun/7/ukrainian-energy-firm-hires-biden-son-as-lawyer/?page=all

      (in antwoord op Twan)
    • Paulraw

      Van dit regime kun je alles verwachten
      Kijk de MP eens gezellig zitten naast een maffiaboss
      http://www.voltairenet.org/local/cache-vignettes/L400xH300/1-5001-4088f.jpg

      ´Kolomyski has used Privat’s “quasi-military forces” to enforce hostile
      takeovers of companies, sending a team of “hired rowdies armed with
      baseball bats, iron bars, gas and rubber bullet pistols and chainsaws”
      to forcibly take over a Kremenchuk steel plant in 2006,[24]
      and has used “a mix of phony court orders (often involving corrupt
      judges and/or registrars) and strong-arm tactics” to replace directors
      on the boards of companies he purchases stakes in.[25] Kolomyski was criticized by Mr Justice Mann
      in a court case in London involving an attempted hostile takeover of an
      oil company, with the judge stating that Kolomyski had “a reputation of
      having sought to take control of a company at gunpoint in Ukraine” and
      that there were “strong grounds for doubting the honesty of Mr
      Kolomoisky”.[26]´

      j

      (in antwoord op Twan)
      • ernie

        De MP? Je bedoelt Mark Trutte? Wat dacht je van ons staatshoofd Wallem Allesbrander die lekker een pilsje met Poetin ging drinken en zijn stoeipoes (de dochter van een bewezen neonazi) meenam? Ergo: wij leven in een bananenmonarchie

        (in antwoord op Paulraw)
        • Karel Kritisch

          Ga slapen Ernie.

          (in antwoord op ernie)
          • ernie

            Slaapt u rustig verder. Wel wakker worden op 30 April want dan moet je koekhappen en zaklopen hoor!

            (in antwoord op Karel Kritisch)
          • Burgermans

            Een beetje koningsgezindheid zou goed voor je zijn.

            (in antwoord op ernie)
          • ernie

            Waarom? De monarchie = de laatste rest van de idiocratie. Prinsessen ontstaan als een prins een kikker kust. Wanneer je als volwassene nog steeds in dat soort sprookjes gelooft zit er een gaatje in je nek en daar loopt bedorven room uit. Meuren dat dat doet! Maar ja als je zelf de hele dag in die stank van verrotte melk en eieren loopt ruik je het niet meer he?

            (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            Waarom? Omdat een monarchie beter, goedkoper en mooier is dan een republiek. Een staatshoofd zonder politieke macht of achtergrond is natuurlijk een veel geschikter staatshoofd dan een uitgerangeerde partijpoliticus. En voor Nederland komt er nog bij dat ons land niet eens zou bestaan zonder de familie van Oranje.

            (in antwoord op ernie)
          • ernie

            Dat de monarchie goedkoper zou zijn is een sprookje dat graag door monarchisten wordt verspreid die het nergens onderbouwen. Zo zijn de kosten van bijv. het Belgische koningshuis serieus onderzocht en bleek dat 60 (zegge: ZESTIG) maal duurder dan bijv de Zwitserse Republiek met president. Waar baseer jij je op dat het goedkoper is? Wallem Allesbrander verstookt in zijn eentje al een veelvoud aan salaris dan bijv. de Amerikaanse president. en is Wallempie zoveel mooier dan Obama? Meer span of control? Meer economische power?
            Ons land bestond al lang voordat de Oranjes als roofridders er bezit van kregen. De Bataafse Republiek was er al veel eerder. De noordelijke Nederlanden werden met hulp van de Franse bezetter de Bataafse Republiek, die in 1801 werd vervangen door het Bataafs Gemenebest. Op 24 mei 1806 sloot het Bataafs Gemenebest een verdrag met Napoleons minister van Buitenlandse Zaken, Talleyrand, waarin werd overeengekomen in Nederland een erfelijke monarchie in te voeren. Zo kreeg Nederland onder de naam Koninkrijk Holland zijn eerste constitutionele koning; Napoleons jongere broer, Lodewijk Napoleon.
            De Nederlanders schikten zich in het onvermijdelijke en de niet
            onwelwillende Lodewijk Napoleon werd zelfs populair. In de ogen van
            Napoleon behartigde Lodewijk de Nederlandse belangen te goed en hij werd
            afgezet. Vervolgens lijfde Napoleon in 1810 het jonge koninkrijk in bij
            Frankrijk. Van 1810 tot 1813 maakten de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden aldus deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk (de Zuidelijke Nederlanden waren al in 1795 door Frankrijk ingelijfd).

            Later in 1813 maakten de Britten een eind aan de Franse heerschappij en verhieven Willem van Oranje tot monarch. Volgens betrouwbare geschiedkundige bronnen omdat stadhouder Willem dat zo wist te ritselen en wordt daarom geschiedkundig ook wel iemand genoemd die het koningschap geroofd heeft. De Oranjes waren in de eeuwen daarvoor als stadhouders “dienaren van de Staten”.
            Gezien het feit dat je de geschiedenis niet kent (noch de werkelijke kosten van het koningshuis) mag worden aangenomen dat je voorkeur voor het koninklijk huis berust op sprookjes.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            Landelijke verkiezingen kosten een slordige 50 miljoen euro belastinggeld (eigenlijk nog meer), die spaar je dan mooi uit.

            Je geschiedenisles begint tweeëneenhalve eeuw te laat, Ernie. We moeten voor het ontstaan van de Nederlanden terug naar de zestiende eeuw. Zonder de door Willen de Zwijger gevoerde opstand zouden de Nederlanden nooit een onafhankelijk land zijn geworden. Ik ben van huis uit historicus dus kom bij mij niet aan met verhaaltjes dat ik de geschiedenis niet ken. 😉

            (in antwoord op ernie)
          • ernie

            De monarchie kost ruimschoots meer dan 50 miljoen. Elk jaar weer, die spaar je mooi uit en die verkiezingen zijn niet elk jaar. Niemand weet precies hoeveel de monarchie ons kost want dat wordt telkens weer door allerlei plucheklevers verdoezeld. Voorzichtige schattingen wijzen in de richting van meer dan (enkele?) honderden miljoenen per jaar.

            Willem de Zwijger was geen koning, maar stadhouder en diende loyaal de Spaansche Koning (“Den koning van Hispanië heb ik altijd geëerd” zingen leipe Wilhelmusaanhangers nog steeds) m.a.w. gewoon een collaborateur zou je in 40-45 tijdens WOII zeggen en zeker geen koning. Bovendien gaf zijn opvolger Johan van Oldebarnevelt gewoon leiding aan de Republiek der Nederlanden. Nogmaals: de Oranjes hebben veel later (inderdaad meer dan 2 eeuwen) ZICHZELF tot monarchie verklaard. Geroofd dus. De zoon van Willem de Zwijger, Maurits, kreeg 2 eeuwen daarvoor slechts de militaire leiding over de Republiek. Oldebarnevelt wist uiteindelijk de 80 jarige oorlog te beëindigen met als resultaat: de Republiek. Niks monarchie. Ik heb andere geschiedenis gestudeerd dan jij. De Nederlandse monarchie begon in 1806 zoals ik reeds beschreef. Als jij anders hebt geleerd zou ik graag willen weten wie je dat heeft wijsgemaakt.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            Beter lezen, Ernie. Ik heb nergens beweerd dat de Nederlandse monarchie in de zestiende eeuw begon. De Nederlandse monarchie begon trouwens al in 1806 met Lodewijk Napoleon, onze eerste koning. De nauwe band tussen de Oranjes en de Nederlandse staat begon al bij aanvang van de tachtigjarige oorlog.

            (in antwoord op ernie)
          • ernie

            Je wilt het gewoon niet inzien he? Ik stelde als eerste dat het koninkrijk der Nederlanden pas begin 19e eeuw werd opgericht en dat de Oranjes het even later hebben geroofd. Toen kwam jij dat mijn geschiedenisles te laat begon (quod non en dat geeft je nu wel toe) omdat Willem de Collaborateur al 2 eeuwen eerder het volk in de maling nam. Tja… uiteindelijk stammen we allemaal (behalve de Oranjes) af van de Batavieren en begint dus elke geschiedenisles te laat. Op mijn correctie dat er dus toen een Republiek was ga je niet in. En op elk geschiedkundig feit verzin je weer iets nieuws (wist je dat oliebollen niet van olie worden gemaakt?) Kortom: op elk argument dat de Oranjes genetisch te bestempelen zijn als collaborateurs, fascistoïde denkbeelden er op na houden en tot op de dag van vandaag het volk in de maling nemen wil je gewoon niet ingaan, want je koninklijk sprookje mag niet in duigen… I rest my case, dream on, veel plezier met je koningsgezindheid. Sommige mensen zijn werkelijk te dom om in te zien in welke geldverkwistende bananenmonarchie we leven… en de Oranjes gewoon zeer dubieus van karakter zijn. Doei!

            (in antwoord op Burgermans)
          • ernie

            Beter lezen Burgermannetje! Ik schreef letterlijk: “…Op 24 mei 1806 sloot het Bataafs Gemenebest een verdrag met Napoleons
            minister van Buitenlandse Zaken, Talleyrand, waarin werd overeengekomen….” Daar ging je niet op in maar begon te leuteren over Willem de Collaborateur (zo heb je ieder keer iest anders – je lijkt wel een Oranje!) Als je goed gelezen had wist je dus
            a) dat ons de monarchie is opgelegd door een vreemde bezettende mogendheid, nl. de Fransen
            b) dat de eerste Oranje koning dat koningschap versierde door slim te collaboreren met de vijand van de Fransen, nl. de Engelsen en dat die hem hielpen de troon te bestijgen. Quod erat demonstrandum: het Koningshuis Oranje is het resultaat van Machiavellistische en opportunistische manipulatie en collaboratie met vreemde mogendheden. En de domme burgermans wil dat niet zien, want wil koekhappen en zaklopen en het kwijl uit de bek laten lopen als ie naar de kont van Maxima gluurt…

            Dáár ging de discussie over, maar je wilt het niet zien.

            En als je bovenstaande wel tot je grijze cellen laat doordringen zul je snappen dat het niet vreemd was dat Bernhard sr. het aanlegde met Hitler om de baas van Nederland te worden. Oranje = hypocriet, collaborerend, opportunistisch en misdadig.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Karel Kritisch

            30 april? Is er dan wat bijzonders dan? Och Ernie toch, je bedoelt Koningsdag zeker maar dat is op 27 april heur. Die Ernie is weer lekker op de hoogte. lol

            (in antwoord op ernie)
          • ernie

            Heb je je snor al ingevet? ROFL

            (in antwoord op Karel Kritisch)
  3. Karel Kritisch

    Het goud gaat duur worden. Iedereen haalt zijn goud terug. Rusland en China kopen wat ze kopen kunnen. De grote banken manipuleren de prijs om het failliete systeem nog even in stand te houden.

    • Burgermans

      Dat roepen jullie al decennia, intussen bloeit het kapitalisme als nooit tevoren.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
      • Karel Kritisch

        Het kapitalisme bloeit als nooit tevoren? Heb jij afgelopen jaren onder een steen gelegen?

        (in antwoord op Burgermans)
        • Burgermans

          Nee, ik lees de krant en kijk het journaal. Noord-Korea is het laatste land dat het kapitalisme afwijst, in alle andere landen is het kapitalisme volledig geaccepteerd en zorgt het voor welvaart en werkgelegenheid.

          (in antwoord op Karel Kritisch)
          • Karel Kritisch

            En voor financiële crisis. Fiatgeld heeft in het verleden altijd gezorgd voor een systeemcrisis.

            (in antwoord op Burgermans)
          • Burgermans

            De economie beweegt als een sinus. Na elke crisis komt er ook weer een bloeiperiode. Je kunt derhalve niet van een systeemcrisis spreken.

            (in antwoord op Karel Kritisch)

Reacties niet toegestaan