Welke landen domineren de wereld in 2030?

De opkomst van de Aziatische landen zet door. Over vijftien jaar zijn China, de Verenigde Staten, India, Japan en Brazilië de machtigste economieën ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Britse financieel analist CEBR Global.

Verrassend is de snelle stijging van India. Het land staat nu nog op een negende plaats, maar haalt over vijftien jaar de top 3. Ook Zuid-Korea stoomt door. Nu nog op een vijftiende plaats, maar tegen 2030 is het de achtste economie ter wereld.

CEBR Global spreekt van een aanstaande nieuwe wereldorde, waarin de globalisering compleet zal zijn. Azië zal de leiding over nemen, maar de VS blijft een grote rol spelen op het wereldtoneel. Rusland zal de tiende economie ter wereld blijven en in Zuid-Amerika behoort alleen de Braziliaanse economie tot de wereldtop.

De grote verliezer is Europa. Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk worden uit de top 5 verdreven en zakken respectievelijk naar de zesde, zevende en negende plek. Zweden is het enige Europese lichtpuntje vindt CEBR Global. Door recente hervormingen is de economie een voorbeeld voor de rest van Europa.

Bron(nen):   Express.be      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Met dank aan de socialisten, met uitzondering van de naieve Zweden blijkbaar. Als ik in Zuid Korea ben kan ik niets anders dan genieten van de slagkracht en motivatie aldaar. Geen bureaucratisch geneuzel. Besloten om iets te doen, gas erop. Huilen is het als ik dat met hier vergelijk.

  • Jannie Ooms

   Met dank aan de VVD, zult u bedoelen. En het CDA. En D66. Dank aan hen die zo enthousiast achter Europa aanhollen, dank ook aan de rechtse graaiers die in het JSF-project stapten alsof ze er aandelen in hadden.

   Dank bovendien aan de VVD, die alles wat in dit land sociaal was onder de terreur van de marktwerking heeft gebracht en Nederland kapot heeft bezuinigd.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Desperanto

   De socialisten zijn de bron van alle kwaad. Het is maar goed dat ze in Nederland nog nooit een meerderheid hebben gehad.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. vandehoedenderand

  Dit soort rapporten is altijd koffiedik kijken. Ik zie dat NL nu op plek 18 staat en naar 27 zal afzakken. Tja, het zal allemaal wel weer aan Brussel liggen.

  Als u het mij zou vragen, vormt alleen een volledig geïntegreerd Europa (op alle niveaus) een antwoord op deze onheilsvoorspelling. Oh, en voordat men over Zwitserland en Noorwegen begint. Die staan nu op respectievelijk plek 20/23 en zullen afzakken naar 24/30. Niet veel beter dus.

 3. RhodBerth

  Alsof je een verliezer bent als je lager op dit lijstje staat.
  Nogal logisch dat landen met meer inwoners hoog staan en landen met minder inwoners laag.

  Waar het om gaat is niet de grootte van de totale economie, maar de grootte van de economie gedeeld door het aantal inwoners.

  Dat Azie economisch groeit is alleen maar beter voor ons. Dat vergroot onze afzetmarkt, er komen meer toeristen uit die regionen. En over 30 jaar is de economie daar zoveel meer gegroeid dat de lonen niet meer concurerend zijn en er weer veel werk terug komt naar Nederland / Europa.

  Een bloeiende wereld economie is goed voor iedereen. De eche vraag is wat er gaat gebeuren met de wereldeconomie als overal een hoog welwaarvts en welzijns niveau is behaald en de echte rek er dus een beetje uit is…

 4. jantje

  Dat van Zweden moet ik ook nog zien, gezien de massale import van belijders van de religie van de vrede. Tot nu toe heeft dat nog niet echt een positieve uitwerking op de economie. Wel op de misdaadcijfers.

Reacties niet toegestaan