Betalen Belgen straks de prijs voor het Nederlandse leenstelsel?

In Vlaanderen keken ze de afgelopen tijd met argusogen naar de invoering van het leenstelsel voor Nederlandse studenten. Ze voelen de bui al hangen: nog meer Nederlanders zullen gaan profiteren van de betere, goedkopere en toegankelijkere Belgische hogescholen en universiteiten.

Al langer morren de Belgen over al die Nederlanders in het Vlaamse hoger onderwijs. Ze genieten eerst van goedkope studies, maar gaan ze ‘hun bijdrage leveren aan de samenleving’, dan doen ze dat niet aan de samenleving die hun studie heeft bekostigd, want ze gaan praktisch allemaal weer terug naar Nederland.

Elk jaar neemt het aantal Nederlandse studenten in het Belgisch hoger onderwijs toe, schrijft Vlaamse krant De Morgen. Want ondanks bezuinigingen is het collegegeld nog altijd ruim duizend euro per jaar lager dan in Nederland. Op dit moment zijn er 7.604 Nederlandse studenten in België. Dat zijn er zo’n 1.500 meer dan in 2012-2013. Een op de tien Antwerpse studenten is Nederlands.

Het Centraal Planbureau verwacht dat door de afschaffing van de studiebeurs in twee jaar ongeveer 5.500 studenten zullen afhaken. De kans bestaat dat een deel van hen naar Vlaanderen zal gaan.

Woordvoerder van de Universiteit Antwerpen Peter De Meyer vermoedt niet dat er praktische problemen zullen ontstaan, maar gelooft wel dat een massa Nederlanders geen ideaal scenario is.

Didier Pollefeyt, vicerector onderwijsbeleid van de KU Leuven, voegt daaraan toe: ‘Een grote instroom kan natuurlijk druk zetten op het Vlaamse financieringsmodel. De overheid zal daar wellicht over moeten spreken met Nederland’.

Bron(nen):   De Morgen      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Liever een op 10 Ollanders in de klas dan de tokkies in het weekend

 2. Burgermans

  Als die Belgen zo dom zijn om hun onderwijs zo goedkoop aan te bieden moeten ze niet gek opkijken dat alle Hollanders daar op af komen. Ze weten toch hoe we zijn?

  • Conny Sijben

   Ik vrees dat die belgen slimmer zijn dan de nederlanders, de nederlandse bevolking laat gewoon over zich heen lopen , zeurt en roept wel, maar doet er niks tegen, stemmen niet of nog steeds op diezelfde partij, zo veranderd er niks.

   (in antwoord op Burgermans)
 3. marianne martens

  Hoe tragisch is het in lomp Nederland georganiseerd voor jongeren, volwassenen en ouderen. Met plastic koppen uit Den Haag wordt alles afgeschaft wat het leven de moeite waard zou kunnen maken. Maar slaap en glimlach verder in aangeharkt Nederland.

  • DennisK

   Ben al sinds 2006 vertrokken uit NL. Inderdaad, alles kalft af, winst en profijt voor enkelen en de grote massa wordt onder de knoet gehouden met een zwaaiend domineesvingertje.

   (in antwoord op marianne martens)
  • Paulraw

   Nieuwe regeltjes:Beneden de 30000 max studiebeurs 365 euro p.m. ,bij 46000 nul euro.

   Betekent dus dat die paar euro die een modaal iemand meer gaat verdienen boven de 30000 meteen via de studiebeurs wordt afgeroomd.
   Twee vakkenvullers van AH verdienen samen krap 40 mille ,zijn dus voor Den Haag ´rijk´ en krijgen dus nauwelijks beurs voor de kinderen…
   Maar de zakkenvullers in woningbouwland en zorgsector krijgen hun salarisaanpassing uitgesteld met een jaar en krijgen ook een keurige afbouwregeling gepresenteerd,omdat in een keer terugvallen op de Balkenendenorm wel erg hard aankomt…

   (in antwoord op marianne martens)
 4. Vogelbeest

  Lijkt me simpel: Geen inwoner van Vlaanderen, geen toegang tot gratis onderwijs.
  Als NederBelg verbaast het me regelmatig: Kinderopvang kost in Belgie ca. 1/3e van Nederland. Het gedeelte van 0 tot 2,5 jaar draait via het onthaalmoedersysteem nagenoeg geheel zonder subsidie. Het kan dus wel.

  Ziektekosten zijn veel lager en er zijn nauwelijks wachtlijsten.

  Onderwijs is goedkoper en beter. Doodgewoon omdat het niet zoals in Nederland iedere 4 jaar hervormd wordt, maar omdat het nog net zo gaat als 30 jaar terug.

  Ik kan zo nog een aantal dingen opnoemen die veel goedkoper zijn en beter werken. Andersom zijn er ook veel dingen die beter geregeld kunnen worden en vaak nog goedkoper ook.
  Wat ik niet begrijp is dat we niet vaker bij de buren gaan kijken in plaats van iedere keer weer proberen om zelf het wiel uit te vinden op grond van rapporten en studie’s, opgesteld door onduidelijke adviesburootjes die de opdracht alleen maar gekregen hebben omdat ze vriendjes zijn met politici. Kijk gewoon hoe het in je buurlanden geregeld is, waar het het minste kost, en waar het het beste werkt, en kopieer dat.

  • marianne martens

   Ben het van het eerste woord tot het laatste woord helemaal met u eens. Een prachtig land, mooie mensen ( niet voor niks zoveel Belgen op de ned. media ), mooie poëtische taal.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • DennisK

   “”geen inwoner van Vlaanderen, geen toegang tot gratis onderwijs” – Ik neem aan dat die Nederlandse studenten zich inschrijven in Vlaanderen. In een Europa waar goederen , diensten en personen vrij mogen bewegen kun je andere Europeanen niet uitsluiten. Voor de rest helemaal eens met uw betoog. Nederland vindt telkens op z’n Nederlands het wiel uit, met veel bureaucratie, een wirwar van regeltjes en om de haverklap wijzigingen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Dead Silence

   Helemaal eens. In Nederland hebben we een praatcultuur vol met gebakken lucht. Twee miljoen banen die verborgen werkloosheid zijn maken alles veel te duur.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Windows 8

   Wat de eerste punten betreft heb je gelijk maar …

   “Onderwijs is goedkoper en beter. Doodgewoon omdat het niet zoals in Nederland iedere 4 jaar hervormd wordt, maar omdat het nog net zo gaat als 30 jaar terug.”

   Dertig jaar geleden had men net de inktpot verwijderd uit de schoolbanken. Beter?

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Ik weet uit ervaring dat de gemiddelde Belgische schoolverlater aanzienlijk meer parate kennis heeft en beter aansluit op de arbeidsmarkt dan de gemiddelde Nederlandse schoolverlater.

    (in antwoord op Windows 8)

Reacties niet toegestaan