“Finland gaat liever de euro uit dan te betalen voor anderen”

Minister van financien Jutta Urpilainen is duidelijk: "We denken dat de euro goed is voor Finland, maar niet tegen iedere prijs. Wij gaan niet opdraaien voor de schulden van anderen. We willen in de euro blijven, maar we zijn ook voorbereid op vertrekt" De minster zegt in de Finse financiele krant Kauppalehti dat ze zeker niet akkoord zal gaan met een stelsel waarbij de schulden van alle landen op een hoop worden gegooid. Ook wil Urpilainen geen bankunie als dat betekent dat Finland verantwoordelijk wordt voor de schulden van andere landen. Die laatste maatregel is een stap dichterbij gekomen door het akkoord op de eurotop een week geleden.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Floris Maaskant

  Wat een heldin, ik hang haar foto boven m’n bed!

 2. Bart Matthesius

  Niet verantwoordelijk willen zijn voor elkaars schulden kan ik inkomen. Ik wil ook niet verantwoordelijk zijn voor de stommiteiten van mijn buurman.

  Toch kunnen we het vergeten uit de crisis te komen zonder geld op tafel te leggen, en dat is er niet in het zuiden.

  Het alternatief is de boel ongecontroleerd laten klappen. Ongetwijfeld zijn er een hoop voorstanders van die optie, maar de chaos die zal volgen is beangstigend.

  Grote woorden dus, maar de soep zal niet zo heet gegeten worden als hij opgediend is. De finnen zijn ook niet gek.

  • kletsmajoor

   Angst is een slechte raadgever. Chaos biedt veel kansen. Iedereen die van te voren zijn prioriteiten op een rijtje heeft, kan er goed uit komen. Zo te zien heeft Finland zijn (haar) prioriteiten op een rijtje. En Nederland?

   (in antwoord op Bart Matthesius)
 3. Van_Dwangbuys

  Maar beste Jutta Urpilainen, denk toch aan al die voordelen die de euro de gemiddelde Fin brengt!

 4. Meijers

  Makkelijk te stellen voor Finland 😛 Zij zitten als economie van samenleving nog steeds in de overgang van arbeid van productie naar arbeid van kennis. Een overgang die Nederland al lang geleden gemaakt heeft, en waar eigenlijk geen terugkeer naar mogelijk is. Dat lever voor Finland een unieke situatie op, men kan kiezen aangezien men voor interne economie veel minder externe afhankelijkheden heeft dan Nederland.

  Je kunt dan ook geen parallel trekken van Finland’s situatie of discussie naar die van Nederland.

 5. henkwiersma

  Kan Nederland geen provincie of deelstaat van Finland worden? Dan zijn we ook gelijk verlost van jokers als Mark Rutte, Jan Kees de Jager en Hans Hillen.

 6. harskamp

  moet je alle reacties in de telegraaf eens lezen 800+.
  iedereen denkt er eigenlijk het zelfde over.
  ik denk dat 12 sept meer een soort referendum gaat worden over voor-of-tegen de euro en brussel. andere punten doen er ook niet toe op moment. bang zijn dat het volgende kabinet 4 jaar zit doet er ook niet toe gezien dit de laatste 5 keer ook niet is gelukt.

Reacties niet toegestaan