IMF waarschuwt voor toename van wanbetalingen op Nederlandse hypotheken

Economie
vrijdag, 13 oktober 2023 om 8:20
anp 442037731
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat de sterk toegenomen hypotheekrentes er overal ter wereld toe kunnen leiden dat steeds meer huizenbezitters hun maandelijkse kosten niet meer kunnen ophoesten; hier is ook Nederland niet immuun voor.
Rentelasten vliegen omhoog
Ze melden daarnaast dat de rentes het komende jaar nog verder omhoog kunnen gaan, omdat het inflatiespook nog steeds niet is beteugeld. “Op woninghypotheken, doorgaans de grootste categorie van leningen aan huishoudens, zijn de rentes nu veel hoger dan een jaar geleden”, legt IMF-econoom Tobias Adrian uit. Hierdoor moeten mensen steeds meer eigen spaargeld meebrengen om nog een hypotheek te kunnen afsluiten, terwijl de prijs en het aantal verkopen van woningen onder druk staan.
Nederland staat er relatief goed voor
Toch staat Nederland er relatief goed voor in vergelijking met veel andere landen, zoals de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, omdat de hypotheeknormen de laatste jaren strenger zijn geworden, schulden van huishoudens niet zo hoog liggen als tijdens de financiële crisis in 2008, en Nederlandse huiseigenaren relatief vaak kiezen voor het langer vastzetten van de hypotheekrente.
Golf van wanbetalingen in aantocht
Maar Adrian sluit een toekomstige golf van wanbetalingen ook in ons land niet uit. De buffers van veel huishoudens raken uitgeput, is aan de cijfers over spaarsaldo's te zien. Er zijn tekenen van toenemende achterstallige betalingen op het gebied van creditcards en autoleningen”, waarschuwt hij.
Bedrijven en overheden worden ook geraakt
Ook bedrijven en overheden hebben moeite om aan hun stijgende rentelasten voor leningen te voldoen. Maandag riep De Nederlandsche Bank (DNB) ook al dat de risico's voor financiële stabiliteit toenemen door de stijgende rente. Ze riep banken in Nederland op tot voorzichtigheid. De hogere rente werkt met vertraging door in de financieringskosten van bedrijven en huishoudens. “Dit maakt banken kwetsbaar voor potentiële verliezen in de toekomst”, zei een woordvoerder van DNB.