Computers pikken hun banen in: 5.000 medewerkers weg bij de Belastingdienst

De Belastingdienst gaat reorganiseren. Daarbij verdwijnen ongeveer vijfduizend banen. Dat meldt het ministerie van Financiën dinsdag. Momenteel werken er zo'n 28.000 mensen bij de fiscus. Veel nieuwe computersystemen nemen het rekenwerk en de controles over van de werknemers. Daardoor is er veel minder personeel nodig. Volgens de Belastingdienst gaat het werk dankzij ontwikkelingen op het gebied van ICT steeds meer lijken op data-analyse. Voor medewerkers die hun baan verliezen, wordt ander werk binnen de overheid gezocht. De nieuwe meer geautomatiseerde manier van werken moet leiden tot minder belastingontduiking en preciezere belastingaanslagen. Dat levert de staatskas honderden miljoenen en mogelijk zelfs miljarden euro's per jaar op.

Bron(nen):   NU.nl      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. koelekikker

  Makkelijker kunnen ze het niet maken,mij benieuwen hoe vals de belofte is om 5000 man weer aan het werk te krijgen,het levert geld op volgens Kwibus,het mensenwerk blijkt dus toch niet goed te werken.

 2. Marco Gorter

  Wat mij betreft het veel te complexe belastingsysteem snel vereenvoudigen, op deze wijze is nog meer te besparen aangezien minder controles nodig zijn (en dus ook mensen die onmogelijke de queries moeten maken). Door alle complexiteit hebben we een gigantische overhead op monitoring en behouden van regels, vaak zelfs binnen de belastingdienst is men onderling niet eens eens met hoe regels te interpreteren (zeker in het land van ondernemers).
  BTW: computers pikken geen banen, voeren alleen maar (vrijwel) feilloos uit. Mocht je daar door bedreigt worden dan snel even een upgrade van jezelf uitvoeren!

 3. Patrick Faas

  De Belastingdienst is een van de best functionerende overheidsinstanties. Er zitten namelijk hoogopgeleide mensen achter de loketten om burgers en ondernemers te helpen en dat doen ze goed. Heb totaal niet het vertrouwen dat computers hun taken zouden kunnen overnemen en vrees dat automatisering zal resulteren in meer onrecht door stringente regels die zich niet gemakkelijk laten toepassen op de echte situaties. Het echte leven is altijd complexer dan regelgevers van te voren hadden kunnen bedenken of kunnen inprogrammeren.

 4. Ottogaai

  Ik geloof er geen moer van dat de ICT zoveel plaatsen in gaat nemen. Daar had de politiek het in de jaren 90 al over maar er is nooit wat van terecht gekomen. Integendeel zelfs. Komt nog bij dat tussen nu en 10 jaar al een enorme uitstroom (en dus veel kennis weg) plaats gaat vinden vanwege de vergrijzing bij de Belastingdienst. Dát is het werkelijke probleem waarmee de Belastingdienst te maken gaat krijgen. En dat wordt echt niet opgelost door het aantrekken van 1.500 jonge hoogopgeleide ICT’ers die trouwens nooit langer dan vijf jaar bij dezelfde werkgever blijven en lachen om het salaris dat de overheid hen kan bieden.
  Punt 2 is dat iedere medewerker bij de Belastingdienst een veelvoud oplevert dan wat hij/zij kost en dat zij nog steeds belastinggeld moeten laten liggen wegens andere (politieke) prioriteiten. Nog maar een paar jaar geleden mochten daarom (mondjesmaat) een aantal extra medewerkers geworven worden. En nu denkt de politiek dat ze het af kunnen met ICT. Droomland.

  • Sjaak

   Ik geloof er geen moer van…

   Wat ik wel geloof is dat we afstevenen op een paradijs voor werkgevers waar nieuwe slavenarbeid zal ontstaan. Letterlijk boorladingen vol met goedkope werknemers die onze arbeidsmarkt zulle bestormen. De EU is vooral een Economische Unie tot meerdere eer en glorie van de werkgevers, bonustrekkers en andere aristocraten.

   (in antwoord op Ottogaai)
 5. Meneer Dick

  Van de 30.000 werknemers bij de Belastingdienst inclusief de Douane zijn er 20.000 met een lage opleiding. Van de laatsten worden er 5.000 banen opgeheven. Er komen 1.500 hoger opgeleide werknemers voor terug.

  Die 5.000 overbodige laag opgeleide werknemers kunnen elders bij de Rijksoverheid aan de slag. Ze zullen voorlopig geen nieuwe laag opgeleide werknemers in dienst nemen.

 6. Meneer Dick

  Iedereen heeft de verplichting om tijdens zijn hele carrière lang zich bij te scholen. Wie dat nalaat en werkloos raakt, is in wezen en in zekere mate verwijtbaar werkloos.

 7. quikfit

  Er worden vast nog wel wat banen gecreëerd….een ”Big Brother” land heeft veel controleurs nodig….

Reacties niet toegestaan