IMF maakt zich grote zorgen over wereldeconomie

De regering mag dan jubelend spreken over de opleving van de Nederlandse economie, het IMF zet ondertussen de signalen voor de wereldeconomie op rood, aldus de Volkskrant. Lagarde sprak sombere woorden aan de vooravond van de jaarvergadering van het Internationaal Monetaire Fonds en de Wereldbank. ''Er is reden bezorgd te zijn over de wereldeconomie, maar we weten niet of het een cyclische terugval is of dat sprake is van een fundamentele verzwakking. Het simpele antwoord is dat er geen simpel antwoord is. We staan op een complex en moeilijk kruispunt,'' zei Lagarde. Centraal op de komende vergadering staan de economische terugval in China, de ineenstorting van grondstofprijzen als olie en koper en een mogelijke renteverhoging in de VS. Vooral de toekomst van de Chinese economie is onzeker. De schattingen voor de groei lopen uiteen van 3 tot 6 procent. Hoe dan ook is de terugval voelbaar in grondstof exporterende landen als Brazilië (ijzererts en kolen) en Chili (koper). De grootste zorg is echter de dreiging van een renteverhoging in de VS. Fed-voorzitter Janet Yellen liet eerder al weten dat die nog dit jaar zal plaatsvinden. Het IMF is fel tegen een renteverhoging. Het vreest dat hierdoor een grote kapitaalvlucht naar de dollar zal plaatsvinden, waarvan de opkomende markten en ontwikkelingslanden de dupe zullen zijn.    

Bron(nen):   De Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Maar volgend jaar gaat het toch beter? Dat is al sinds 2008 het jaarlijkse mantra…
  Volgens het standaard bubbelkaartje zitten we nu op de ‘return to normal’, dus riemen vast: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Stages_of_a_bubble.png

 2. Bartje

  Er staat uiteraard wederom niet de waarheid.
  De terugloop van de Dollar als handelsmunt en reservemunt is de hoofd oorzaak van mevr. Lagarde haar zorgen.
  Heden is het 53% en de verwachting is dat 2017 het zakt onder de 50% en zal de Dollar als munt instorten.
  Helaas voor ons allen incl. mij zelf geen prettig vooruitzicht omdat mij en vele andere hun pensioen afhankelijk zijn van de waarde der Dollar.

Reacties niet toegestaan